Antena Meniu Search
x

Video Facturi mai mici cu centrala de apartament sau în sistemul de termoficare centralizat? O echipă Observator a făcut calculul

Centrală de apartament sau termoficare centralizată, care este varianta mai avantajoasă? Este întrebarea românilor în pragul sezonului rece. O echipă Observator a făcut calculul. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 18.09.2022, 12:34

Vezi și

Facturi la jumătate, față de cele ale apartamentelor cu centrală. Așa sună promisiunea administratorilor sistemului centralizat de termoficare, din Brașov. Un sistem în care au rămas puțin peste opt la sută din locuințele branșate în 1990. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: În prezent, în sistemul centralizat de termoficare, al municipiului Brașov sunt 5.800 de locuințe. Raportat la această cotă, proprietarii a unu la sută din apartamente și-au exprimat dorința, în ultimele luni, de a părăsi sistemul centralizat de termoficare. Iar zece la sută din proprietari vor, din contră, să se întoarcă în sistemul centralizat, de teama facturilor mari, la întreținere. 

Calculele administratorilor de sistem sunt simple: între 200 și 400 de lei, pentru un apartament din sistemul centralizat, față de sume chiar și duble, pentru un apartament cu centrală individuală. 

Mircea Marin - director SPLT Brașov: Dacă luăm două camere, aia înseamnă un giga, un giga douăzeci, pe lună. Înmulțit cu 233, înseamnă 250 de lei. Cam ăsta ar fi costul. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Cât ar fi, din simulările dumneavoastră, cu centrală pe apartament?

Mircea Marin - director SPLT Brașov: Undeva în jur de 500.

Centrală de apartament sau termoficare centralizată? Cum plăteşti mai puţin încălzirea la iarnă

Cel mai important factor la calculul facturilor este preţul gigacaloriei: aproximativ 233 de lei, în condițiile în care taxa pe valoare adăugată se reduce la cinci la sută, de la 1 noiembrie.

Localnic: Noi avem totul pe centrală de apartament, o să vedem cum om face. Trebuie să luăm măsuri și banii românului sunt cam puțini. 

Localnic: În sistemul centralizat am fost și ne-am retras tot din cauza unor chestiuni din astea, cu facturi mari și-am ajuns la centralele de apartament. Acum ce să mai căutăm iarăși în sistemul centralizat?

În municipiul Brașov, probele pentru furnizarea agentului termic în sistemul centralizat încep săptămâna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Facturi mai mici cu centrala de apartament sau în sistemul de termoficare centralizat? O echipă Observator a făcut calculul