Fermierii, revoltați de ordinul care limitează la 5 porci pe gospodărie
Este revoltă printre ţărani! Ordinul care limitează numărul de porci în gospodărie îi duce pe mulţi la disperare. Sunt familii care trăiau din vânzarea animalelor. De vineri, însă, noile regulile au intrat în vigoare, iar oamenii trebuie să anunţe câte animale au în curte.
Este revoltă printre ţărani! Ordinul care limitează numărul de porci în gospodărie îi duce pe mulţi la disperare. Sunt familii care trăiau din vânzarea animalelor. De vineri, însă, noile regulile au intrat în vigoare, iar oamenii trebuie să anunţe câte animale au în curte. Dacă deţin mai mult de cinci porci, trebuie să-şi caute un contabil şi să-şi deschidă o firmă. Se întoarce ţara pe dos, spun mulţi români de la sate. În timp ce fermierii autorizaţi vorbesc despre o măsură vitală pentru agricultura României.
Familia Bota creşte şase porci mari şi 11 purcei. Potrivit noului ordin emis de ministerul Agriculturii, cei doi soţi pensionari sunt obligaţi să îşi înregistreze animalele la veterinar şi să îşi înfiinţeze o mică fermă, cu acte în regulă.
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
- Preţul unui bitcoin astăzi, miercuri 2 aprilie 2025
- Curs BNR, 2 aprilie 2025. Leul românesc pierde teren important în raport cu lira sterlină
Pentru alte familii, interdicţia de creşte mai mult de cinci porci în gospodărie, ar însemnă dispariţia unor venituri de bază.
Şi în judeţul Alba, ţăranii sunt revoltaţi de vestea că trebuie să treacă pe la Registrul Comerţului, dacă vor să rămână cu toate animalele în curte.
Iniţial, în proiectul fostului Ministru al Agriculturii, erau exclusi de la numărătoare porcii sub 30 de kilograme. Acum, această prevedere nu mai există.
Ordinul a intrat vineri în vigoare, dar nu sunt prevăzute şi sancţiuni pentru micii fermieri care nu se înregistrează ca întreprindere, societate comercială sau persoană fizică autorizată.
De cealaltă parte sunt însă marii fermieri, dar şi procesatorii care spun că măsura era necesară pentru a stopa pesta porcină africană. Virusul a ajuns în 33 de judeţe, au fost deja sacrificate peste 500 de mii de animale, iar exporturile de carne de porc ar fi putut fi interzise complet.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰