Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fonduri Europene Nerambursabile 2024. Cine poate obţine finanţare

Fondurile europene nerambursabile sunt o importantă sursă de finanțare pentru autoritățile centrale și locale, dar mai ales pentru românii care vor să-și deschidă sau să își extindă o afacere. Vestea bună pentru cei care vor fonduri europene nerambursabile în 2024 este că în exercițiul bugetar al UE 2021-2027, România poate primi aproximativ 4 miliarde de euro prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

de Redactia Observator

la 09.02.2024 , 15:39

Fonduri Europene Nerambursabile 2024 Fonduri Europene Nerambursabile 2024 - Profimedia

Toți europenii și mulți oameni din alte părți ale lumii beneficiază direct sau indirect de bugetul Uniunii Europene. UE ajută milioane de studenți, mii de cercetători și multe orașe, regiuni și organizații non-profit.

Toți cetățenii UE pot solicita finanțare din partea UE. În funcție de natura activității sau a proiectului dumneavoastră, puteți avea acces la diverse programe de finanțare ale UE. Există și posibilități de finanțare care vor fi implementate direct de statele membre, cum ar fi Mecanismul de redresare și reziliență sau Fondul pentru o tranziție justă. Înainte de a solicita finanțare, consultați întotdeauna orientările privind cererile de proiecte/propuneri/oferte pentru a vedea dacă sunteți eligibil.

Pentru fiecare program de finanțare și cerere de proiecte/propuneri/oferte se stabilesc criterii specifice. În cazul granturilor, dacă propunerea dumneavoastră este admisibilă și eligibilă, procesul de selecție începe, de obicei, cu o evaluare a experților independenți, care vă vor analiza propunerea și o vor nota pe baza criteriilor de selecție și de atribuire.

Articolul continuă după reclamă

Iată cele mai frecvente profiluri de beneficiari care solicită finanțare din partea UE:

Pe acelaşi subiect
  • tinerii
  • cercetătorii
  • agricultorii
  • întreprinderile
  • organismele publice - oraşe şi regiuni
  • ONG-uri

Uniunea Europeană a pregătit fondurile nerambursabile pentru românii care au nevoie de ele, aceștia trebuind doar să aplice pentru acestea. 

Atunci când vorbim despre fondurile europene nerambursabile, vorbim despre un instrument de finanțare pe care UE îl folosește pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre diferitele regiuni. Administrarea acestor bani se face în comun de către Comisia Europeană și statele membre. În cazul României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), alături de instituțiile subordonate, se ocupă de acest lucru.

Ce tipuri de fonduri pot accesa românii

Fondurile europene nerambursabile pe care le pot accesa românii vin prin acest programe:

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)

Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) este unul dintre principalele instrumente financiare ale politicii de coeziune europene. Acesta a fost creat în 1975 cu scopul de a contribui la reducerea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale regiunilor europene și de a îmbunătăți standardele de viață în regiunile cele mai defavorizate.

Între 2021-2027, UE alocă peste 392 de miliarde EUR pentru politica de coeziune. Aproximativ 226 de miliarde de euro au fost alocate FEDR. Această alocare includea 9 miliarde euro prevăzute pentru cooperarea teritorială europeană (CTE) și 1,9 miliarde euro, sub formă de alocații speciale, pentru regiunile ultraperiferice și cele cu o densitate redusă a populației.

Fondul Social European (FSE)

FSE este principalul instrument prin care Europa susține crearea de noi locuri de muncă, ajută oamenii să obțină locuri de muncă mai bune și asigură oportunități profesionale mai echitabile pentru toți cetățenii UE.

Aceste fonduri sunt destinate investițiilor în capitalul uman al Europei – angajații, tinerii și toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Anual, UE alocă 10 miliarde euro pentru îmbunătățirea perspectivelore de angajare a milioane de europeni, în special pentru cei cărora le este dificil să își găsească de lucru.

Fondul de Coeziune (FC)

Fondul de coeziune a fost creat în 1994 și oferă finanțare pentru proiecte din domeniul mediului și al rețelelor transeuropene în statele membre al căror venit național brut pe cap de locuitor este mai mic de 90 % din media UE, se arată pe site-ul Parlamentului European.

În intervalul 2021-2027, Uniunea Europeană a pregătit 42,6 miliarde euro pentru Fondul de Coeziune, din care o sumă de 10 miliarde euro va fi destinată Mecanismului pentru Interconectarea Europei. Procentul de cofinanțare poate atinge până la 85% din valoarea proiectelor. Din acești bani, România ar urma să primească peste 4 miliarde euro.

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Programul pentru Dezvoltare Rurală (PAC) este o inițiativă care contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare rurală stabilite de Uniunea Europeană, având sprijinul financiar al Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Bugetul alocat FEADR pentru perioada 2021-2027 este de 95,5 miliarde de euro. Dintre acești bani, 8,1 miliarde de euro provin din instrumentul de redresare NextGenerationEU și au ca scop diminuarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra sectorului agricol.

Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)

FEPAM se conformează Politicii Comune în Domeniul Pescuitului, care impune reguli pentru gestionarea durabilă a flotelor europene de pescuit și pentru conservarea stocurilor de pește.

Mai multe informaţii găsiţi aici

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Fonduri Europene Nerambursabile 2024. Cine poate obţine finanţare