Antena Meniu Search
x

Video Gabriela lucrează de 18 ani la cofetărie şi e plătită cu salariul minim. Cât va încasa în plus de la 1 iulie

Cu trei zile înainte de alegeri, Guvernul majorează salariul minim cu aproape 300 de lei. Mărirea se aplică de luna viitoare, iar aproape două milioane de oameni vor primi salariul mărit în august. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 06.06.2024 , 19:49

Salariul minim pe economie a fost majorat de la 3.300 lei la 3.700 lei brut. Din această sumă, 300 lei sunt scutiți de taxe și contribuții, față de 200 lei neimpozitați câți sunt acum. Asta înseamnă că angajații vor primi de la începutul lunii viitoare aproape 2.400 lei net. 

Aproape 800.000 angajați primesc acum salariul minim pe economie și vor avea parte de o creștere a venitului cu peste 12%. Adică aproape 300 de lei. Alți peste 1.100.000, cu venituri între 3.300 lei și 3.700 lei brut, vor primi majorări mai mici. Gabriela Putinae, care lucrează de 18 ani la o cofetărie din Bucureşti, şi câştigă puțin peste 2.000 lei, face calcule. Va încasa 284 de lei în plus.

Gabriela şi-ar dori un salariu de 6.000 de lei

Vezi și

Întrebată ce ar cumpăra de cei 284 de lei, Gabriela răspunde: "Foarte puţine din fiecare. Carne, legume, lactate. E foarte puţin, avem de plătit aceleaşi utilităţi, aceleaşi dări lună de lună. Să ne şi rămână, nu doar să dăm". Gabriela crede că i-ar trebui un salariu de 6.000 lei pentru a se descurca.

Pe acelaşi subiect

Am fost şi noi în supermarket, iar cu 284 lei am cumpărat carne, lapte, ouă, roşii, mere, ulei, făină şi brânză. Mâncarea ajunge unei familii cu un copil doar pentru câteva zile. "Facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european", spune Marcel Ciolacu, premierul României. 

Cine va suporta majorarea salariului minim

Antreprenorii sunt cei care vor suporta majorarea salariului minim şi ar putea mări preţul produselor şi serviciilor, cred analiştii financiari. "Factor stimulator al inflaţiei, posibile creşteri de preţuri pe piaţă. În urma creşterilor unor costuri cu munca companiilor este posibil ca acestea să recurgă la restucturare de personal", explică Dan Schwartz, expert fiscal.

Punctul de amendă, care creşte în funcţie de salariul minim, nu a fost îngheţat. În lipsa măsurii, amenzile de circulaţie ar putea creşte de la 1 iulie, dar guvernul promite că va rezolva problema în timp util. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 16 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Stiri economice » Gabriela lucrează de 18 ani la cofetărie şi e plătită cu salariul minim. Cât va încasa în plus de la 1 iulie