GALERIE FOTO: Cele mai bune 10 destinații turistice din Europa în 2016
Ca în fiecare an, cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume - Lonely Planet - a ales cele mai bune destinații din Europa în 2016. În topul "Best in Europe" nu figurează neapărat cele mai vizitate destinații, ci orașe sau regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur și simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă.
Ca în fiecare an, cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume - Lonely Planet - a ales cele mai bune destinații din Europa în 2016. În topul "Best in Europe" nu figurează neapărat cele mai vizitate destinații, ci orașe sau regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur și simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă.
Din Peloponezul grec până în orașul danez Aarhus și din Veneția până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinații din ce în ce mai apreciate de turiști.
Iată CELE MAI BUNE 10 de destinații turistice din Europa în 2016:
1. PELOPONEZ, Grecia
Turiştii care merg în Grecia ştiu că trebuie să viziteze Atena și Acropola sa, înscrisă pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, că insulele sale sunt minunate (Mykonos; Santorini; Delos, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial), dar turiștii trebuie să-și rezerve câteva zile și pentru a descoperi în profunzime Peloponezul, una dintre cele mai interesante regiuni ale țării, dar mai puţin populară.
Această peninsulă unită de continent prin Istmul Corint este gazda unor orașe din Grecia antică precum Olympia, unde se desfășurau Jocurile Olimpice și al cărei sit arheologic a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Micene, unul dintre cele mai importante centre ale civilizației grecești; vechiul oraș Epidaur, considerat locul de naștere al zeului medicinei, Asclepios, și înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Mystras, al cărui sit istoric a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Sparta și multe alte situri.
Printre noile atracții se numără ruta Menalo, degustări în regiunea viticolă Nemeea, scufundări în largul coastei Pylos (Navarino), vechile turnuri de piatră din Peninsula Mani transformate în luxoase locuri de cazare, propunerea de artă contemporană și arhitectură din Nauplion (Nafplio), oraș cunoscut pentru fortărețele sale și pentru străduțele cu aer venețian.
2. AARHUS, Danemarca
Al doilea oraș ca mărime al Danemarcei va fi în 2017 Capitală Europeană a Culturii și Regiune Gastronomică Europeană și deja se pregătește pentru acest rol. Este momentul de a-l vizita înainte de a fi descoperit și invadat de circuitele turistice.
Aarhus este minunat pentru o excursie de câteva zile sau cel puțin pentru o escapadă pentru a-i cunoaște excelentele restaurante și animata viață nocturnă. Orașul oferă însă mult mai mult: plaje, poteci prin pădurile din împrejurimi și un mare muzeu de artă, ARoS.
Dedicat mai ales artei moderne și contemporane daneze, muzeul ARoS este ușor de recunoscut prin pasarela circulară de 150 metri care se află pe acoperișul clădirii și care a devenit un simbol al orașului. Acoperită cu panouri de sticlă multicolore, oferă o panoramă completă a orașului Aarhus în diversele culori ale arcului iris.
Aarhus este și un oraș în care au loc serbări ce recreează istoria vikingilor și festivaluri de muzică în timpul verii.
3. VENEȚIA, Italia
Orașul Veneția se menține printre cele mai renumite destinații. Nici problemele ecologice cu care se confruntă, nici saturația de turiști din anumite momente ale anului nu au răpit din farmecul acestui grup de 124 de insule unde venețienii au reușit să ridice un imperiu naval care a dominat Mediterana.
Veneția, cu edificiile sale din marmură și romanticele canale și poduri, continuă să fie unul dintre cele mai frumoase orașe de pe planetă.
Anul 2016 marchează al cincilea centenar al "Ghetto-ului din Veneția", cartier în care s-a dezvoltat cultura evreiască. Expoziția organizată cu acest prilej la Palatul Dogilor poate fi o bună ocazie pentru a cunoaște Muzeul Evreiesc și sinagogile, recent restaurate, sau pentru a vedea piesa de teatru "Neguțătorul din Veneția", de Shakespeare.
4. DORDOGNE, Franța
În regiunea Dordogne, situată în centrul Franței, oamenii cunosc arta de a trăi. Regiunea are păduri și câmpii verzi, dar și o gastronomie fantastică. Are castele și așezări medievale, cu restaurante bune și piețe care la sfârșitul săptămânii sunt pline de trufe, nuci și vinuri alese.
Dordogne este celebră pentru fascinantele picturi rupestre care decorează peșterile din Valea Vézere. Bijuteria zonei este Peștera Lascaux, aflată la 2 kilometri sud-est de Montignac, cunoscută drept Capela Sixtină preistorică franceză: pe pereții săi sunt reprezentate peste 600 de figuri de animale în tonuri de roșu, negru, galben și maro.
Pentru a completa vizita, complexul Le Thot-Espace Cro-Magnon invită la descoperirea animalelor preistorice și, în curând, proiectul internațional Lascaux 4, a cărui inaugurare este prevăzută pentru sfârșitul anului 2016.
5. LVOV, Ucraina
Orașul Lvov, situat în vestul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu Polonia, înregistrează un turism prosper. Acest oraș primitor cu aer centro-european are programate în 2016 peste o sută de evenimente culturale, dintre care unele sunt dedicate cafelei, independenței ucrainene, jazz-ului. Lvov este centrul cultural al Ucrainei, iar Piața Rynok, centrul orașului.
În mijloc se înalță Primăria, iar aroma de cafea proaspăt măcinată, provenită de la legendarele cafenele din Lvov, inundă piața. Turistul trebuie doar să se așeze, să ceară o cafea și să se îmbibe cu atmosfera.
Lvov a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, de unde și interesantul său amestec cultural și strălucitoarea moștenire arhitectonică, pornind de stilul gotic al unora dintre bisericile sale și până la fantasticul baroc al palatelor sau aerul renascentist al unor case impunătoare. Lvov este comparat de obicei cu Praga și Cracovia și merită cu prisosință să fie vizitat.
6. WARWICKSHIRE, Marea Britanie
În centrul Angliei încă se mai pot găsi peisaje rurale liniștite, chiar și în jurul unui mare oraș cum este Birmingham. Este cazul comitatului Warwickshire, cu bucolice dealuri și castele, care în acest an este în centrul atenției datorită uneia dintre localitățile sale istorice, Stratford-upon-Avon, leagănul lui William Shakespeare, de la a cărui moarte se împlinesc 400 de ani. Acolo, totul gravitează în jurul figurii celebrului dramaturg englez: muzee, expoziții, case istorice și, desigur, Shakespeare Memorial Theatre, al cărui program include numeroase reprezentații ale Royal Shakespeare Company.
Sunt multe locuri de văzut în împrejurimi, printre care Castelul din Warwick, Ragley Hall și Coughton Court, Catedrala din orașul Coventry, ruinele castelului medieval din Kenilworth.
Deși orașul Warwick nu este deosebit de spectaculos, castelul său deține o catapultă de 22 de tone, cea mai mare mașină de asediu istorică din lume, expusă din nou publicului, după restaurare. Sunt interesante și parcurile sale și sălile "Royal Pump Rooms" din apropiatul Leamington Spa.
7. EXTREMADURA, Spania
Europenii încep să se intereseze de o Spanie care nu înseamnă exclusiv soare și plajă. În peninsulă există regiuni foarte puțin cunoscute de turiștii internaționali, precum Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura, unde aceștia merg pentru a se bucura de o Spanie fără stereotipuri. O recunoaște prestigiosul ranking "Best in Europe" al Lonely Planet, având în vedere bijuterii medievale ca Trujillo și Cáceres, locuri unice precum Mérida și chiar o natură cu spații originale precum Parcul Național Monfragüe, care primește tot mai mulți vizitatori străini.
Alte atracții sunt brânzeturile și jamboanele, precum și noile locuri de cazare instalate în vechi palate și castele restaurate. Anul trecut, Cáceres a fost numită Capitală Spaniolă a Gastronomiei, ceea ce a favorizat apariția unui număr mare de baruri și restaurante.
8. TENERIFE, Coasta de Est, Spania
Tenerife poate să nu fie prima destinație care îţi vine în minte atunci când auzi cuvintele "bijuterie ascunsă". Însă, dincolo de resorturile care oferă servicii all-inclusive, poţi găsi o insulă extraordinară cu peisaje vulcanice, sate simple de pescuit şi stânci îndrăzneţe. În plus, vremea este extrem de blândă, ceea ce o face locul perfect pentru cei care caută o rază de soare iarna.
Coasta de est a insulei Tenerife nu este la fel de populară în rândul turiştilor, deşi oferă frumuseţi puțin cunoscute, cum ar fi Abades - un sat de pescuit liniștit - și El Medano. Aici vei găsi cea mai frumoasă plajă naturală de pe insulă, care este împărțită în mod dramatic în două printr-un con vulcanic.
Dar, dacă doreşti cu adevărat să scapi de toate grijile, trebuie să te îndrepţi spre muntele Anaga, unde localnicii încă se holbeze la turiști și ai nevoie de spaniolă pentru a comanda o bere.
9. TEXEL, Olanda
Texel este o insulă din arhipelagul Insulelor frizone din Marea Nordului, iubită de vizitatorii olandezi și germani, dar relativ necunoscută pentru ceilalţi turişti. Insula, situată la doar 3 km nord de coasta Noord-Holland şi la care se ajunge cu feribotul din Den Helder, oferă pe o distanţă de 25 de kilometri lungime peisaje virgine conservate ca parte a Parcului naţional Duinen van Texel (Texel Dunes National Park), precum și rezervații naturale, plaje pustii glorioase cu nisip alb și păduri de pin.
Puteţi să vă programaţi o vacanţă aici, pentru a participa la festivalurile de vară, inclusiv la spectaculosul Ronde om Texel, cea mai mare cursă de catamaran din lume.
Insula ofera tot felul de activități, de la croaziere cu barca la călărie și parașutism, precum și produse locale superbe. Texel se mândrește cu o fabrică de vin, fabrici de bere și numeroase fabrici de produse lactate și opțiuni de cazare unice.
10. DALMAŢIA DE NORD, Croația
Dalmaţia este deosebit de atractivă prin prisma mării unice, a coastei dalmate şi a arhipelagului pe care se regăsesc 1208 de plaje. Dalmaţia este cunoscută ca fiind perla Adriaticii, aici putând să găseşti principalele atracţii culturale ale Mării Adriatice, dar şi peisaje sălbatice care te lasă cu gura căscată.
Tot aici vei găsi frumoasele localităţi aşezate chiar pe malul mării, cum ar fi Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik.
Adeseori pus în umbră de vecinii mai cunoscuţi din sud, Split și Dubrovnik, oraşul Zadar este inima regiunii Dalmația de Nord și câştigă rapid popularitate printre călătorii care doresc să exploreze un oraș croat mai puțin cunoscut.
Intrigant și vibrant, acest centru de transport de top se află într-o locație frumoasă cu vedere spre mare și combină o istorie culturală extrem de bogată, cu o atitudine radicală orientată spre viitor.