Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Gara Regală Curtea de Argeş, construită la cererea Regelui Carol I, intră în reabilitare. Valoarea investiţiei: 11 milioane de lei

CFR SA anunţă că, de luni, încep lucrările de restaurare a Gării Regale Curtea de Argeş, monument istoric. Lucrările vor fi realizate doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale. Valoarea investiţiei este de peste 11 milioane de lei, fără TVA, iar durata de execuţie este de 2 ani.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 16:07

Gara a fost acoperită cu o prelată la înmormântarea Regelui Mihai Gara a fost acoperită cu o prelată la înmormântarea Regelui Mihai - Arhivă

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA vă informează că luni, 28 octombrie 2024, vor începe lucrările de restaurare a Gării Regale Curtea de Argeş.

Lucrările de “Reparaţii, Reablitare şi Restaurare a clădirii de călători din staţia CF Curtea de Argeş” vor fi executate în baza contractului de proiectare şi execuţie, încheiat între SRCF Craiova şi Asocierea SC EURAS SRL – SC ARHING SRL, precum şi a contractului de supraveghere lucrări (dirigenţie de şantier), încheiat cu Asocierea SC URSU CONSULTING SRL – SC MELPO EXPERT CONSULTING SRL.

Valoarea investiţiei este de peste 11 milioane de lei

Articolul continuă după reclamă

Valoarea investiţiei este de 11.017.946,17 lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri proprii ale CFR SA. Durata de execuţie a lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare este de 24 luni.

Principalele lucrări vizează: reparaţii şi consolidare a structurii de rezistenţă; • restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal• înlocuire elemente degradate la şarpantă şi refacere integrală a învelitoarei din tablă; reparaţii instalaţii electrice, termice şi sanitare; reabilitare a instalaţiei de stingere incendiu (hidranţi interiori şi exteriori, lucrări de suplimentare a rezervei de apă).

Compania precizează că lucrările se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale, în baza avizelor emise de Ministerul Culturii, Gara Regală din Curtea de Argeş fiind clădire arhitecturală declarată monument istoric de importanţă naţională şi se regăseşte în Lista Monumentelor Istorice.

Gara fost construită în mai puţin de un an, la cererea Regelui Carol I

Gara fost construită în mai puţin de un an, la cererea Regelui Carol I, după planurile arhitectului francez care a restaurat şi Mănăstirea Curtea de Argeş. A fost dată în folosinţă în 1899.

În 2017, când sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost adus la Curtea de Argeş, clădirea gării a fost acoperită cu un mesh care reproducea faţada clădirii, pentru a masca gradul mare deteriorare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Ştiri economice » Gara Regală Curtea de Argeş, construită la cererea Regelui Carol I, intră în reabilitare. Valoarea investiţiei: 11 milioane de lei