Antena Meniu Search
x

Guvernul a adoptat Memorandumul privind Programul de Convergență al României pentru perioada 2021 – 2024

Guvernul a adoptat Memorandumul privind Programul de Convergență al României pentru perioada 2021 – 2024. Documentul urmează să fie transmis Comisiei Europene pentru coordonarea politicilor economice și bugetare în cadrul Uniunii, ca parte a Semestrului European.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 06.05.2021, 10:46

Vezi și

Ministerul Finanţelor precizează, într-un comunicat, că măsurile cuprinse în cadrul Memorandumului răspund recomandărilor specifice de țară pentru România. 

"Programul adoptat prezintă traiectoria și măsurile necesare pentru consolidarea finanțelor publice într-o manieră sustenabilă și echilibrată, care să nu afecteze capacitatea României de a sprijini economia și de a promova investițiile, ca modalitate de susținere a unei creșteri economice durabile. Programul de Convergență are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare și prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2021-2024.

Potrivit estimărilor, recuperarea economică va fi completă în acest an, iar ritmul anual de creștere pe termen mediu se va apropia de 5%, susținută de bugetele în creștere pentru investiții publice. Nivelul datoriei publice este estimat să rămână la un nivel sustenabil, sub valoarea de referință de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht, în condițiile reducerii graduale a deficitului bugetar către un nivel inferior plafonului de 3% din PIB în 2024", a transmis ministerul.

Comisia Europeană urmează să reevalueze situația bugetară a României

Pe acelaşi subiect

De asemenea, Programul reflectă investițiile planificate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care se așteaptă să genereze o contribuție anuală pozitivă la creșterea economică pe termen mediu de aproape 1 punct procentual.

"Începând cu anul 2020, România face obiectul Procedurii de deficit excesiv - din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere, ca urmare a depășirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB în anul 2019.

Comisia Europeană urmează să reevalueze în această lună situația bugetară a României pe baza informațiilor transmise prin Programul de Convergență și ne așteptăm la o analiză pozitivă din partea acesteia, iar recomandările specifice de țară din acest an să reflecte obiectivele noastre de politici economice", se mai arată în comunicatul ministerului.

Ce este PNRR sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic ce are la bază două priorități: reforme și investiții. Acesta ar trebui să aducă României perspectiva modernizării și a schimbărilor la nivelul societăţii civile, a mediului de afaceri, dar și a sectorului public, potrivit Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are în vedere reformele şi investiţiile în mai multe medii de interes din România. Cu un total alocat de 30,44 miliarde euro (prețuri 2018), respectiv de 33,009 miliarde euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Guvernul a adoptat Memorandumul privind Programul de Convergență al României pentru perioada 2021 – 2024