Antena Meniu Search
x

Pot cumpăra banii fericirea? Ce impact are situația financiară asupra stării de bine a oamenilor

Se spune în popor că banii nu aduc fericirea. Cercetările psihologice au arătat însă că banii pot influența starea de bine a unei persoane.

de Redactia Observator

la 16.07.2020, 19:47

Ce impact are situația financiară asupra stării de bine a oamenilor - Shutterstock

Este adevărat că fericirea nu poate fi cumpărată. La fel de adevărat este că întotdeauna ne dorim mai mult decât ceea ce avem și, de multe ori, nu ne bucurăm de clipele din prezent. 

Atunci când veniturile nu îți permit să călătorești, să cumperi cadouri oamenilor dragi din viața ta sau să plătești facturile, te gândești cât de fericit ai putea fi dacă ai avea un salariu mai mare sau dacă numerele câștigătoare de la Loto ar fi cele alese de tine. Oamenii de știință au realizat mai multe studii despre impactul banilor asupra fericirii și au ajuns la concluzia că există o legătură între situația financiară și starea de bine a unei persoane. 

Ceea ce este relevant de reținut este faptul că obiectivul în atingerea fericirii nu este să strângi o avere, ci să folosești banii pentru a-ți îndeplini anumite nevoi sau dorințe la momentul potrivit. Important este să petreci cât mai mult timp în compania persoanelor care te pot face fericit și poți obține acest lucru printr-un credit cu aprobare pe loc. Dacă mai sunt trei zile până la salariu și vrei să pleci în weekend la mare cu familia, iei un împrumut de până la 4.000 de lei în doar trei minute. Avansul tehnologic permite, în prezent, acordarea creditelor online, fără a pierde prea mult timp. Totodată, poți plăti creditul tot online, de îndată ce reușești să strângi banii împrumutați.

Așadar, nu suma pe care o ai în cont contează, ci felul în care folosești banii, susțin cercetătorii.

Banii pot „cumpăra“ timp

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au concluzionat că oamenii care folosesc banii pentru a „cumpăra“ timp sunt mai fericiți decât cei care îi cheltuie pe obiecte materiale. Trăim în secolul vitezei, astfel că fiecare secundă contează. Drept urmare, poți folosi banii pentru a economisi timp. Cum poți face acest lucru? Angajează un grădinar pentru a tăia gazonul sau pentru a îngriji florile, apelează la serviciile unei menajere care să vină o dată sau de două ori pe săptămână să facă ordine în casă și fă cumpărături online, chiar dacă acest lucru înseamnă să plătești o taxă de livrare. Toate aceste treburi casnice sunt consumatoare de timp. De aceea, este important să găsești rezolvări facile și să petreci timpul liber cu prietenii sau familia.

Banii pot crea amintiri

Oamenii sunt animale sociale, iar relațiile sănătoase cu cei din jur contribuie la bunăstarea psihică și fizică. Cercetările au arătat că o persoană se va simți mai fericită și mai împlinită când va petrece timp și va cheltui bani în compania oamenilor la care ține. Acesta este motivul pentru care atunci când cheltui bani pe experiențe (o vacanță, o cină romantică, un concert, un spectacol de teatru sau un film) te simți mai fericit decât atunci când cumperi obiecte materiale. Și asta pentru că aceste experiențe le trăiești împreună cu persoane dragi din viața ta.

Totodată, un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a arătat faptul că persoanele care aleg să împartă banii cu ceilalți se simt mai bine decât cei care îi folosesc exclusiv pentru ei înșiși. A fi generoși este formă de recunoștință pentru ceea ce avem, iar cultivarea sentimentului de mulțumire este o altă manieră de a fi fericiți.

Așadar, a avea o situație financiară bună contribuie considerabil la starea de bine, dar acest lucru nu înseamnă neapărat mai multă fericire, dacă nu știi să folosești banii în mod corespunzător.

Sursă foto: Dean Drobot/ Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Pot cumpăra banii fericirea? Ce impact are situația financiară asupra stării de bine a oamenilor