Antena Meniu Search
x

Încă un oraș din România, pe punctul de a bate Bucureștiul la prețurile la locuințe, după Cluj-Napoca și Brașov

Încă un oraş din România este pe punctul de a depăşi Bucureştiul la preţul locuinţelor. Diferenţa de preţuri la apartamentele noi şi vechi din Constanţa, faţă de Bucureşti, este de 100 de euro/mp, scrie Economica.net.

de Redactia Observator

la 07.04.2024, 15:07

După Cluj-Napoca și Brașov, încă un oraș din România e pe punctul de a bate Bucureștiul la prețurile la locuințe
După Cluj-Napoca și Brașov, încă un oraș din România e pe punctul de a bate Bucureștiul la prețurile la locuințe - Shutterstock

În luna martie 2024, preţul mediul pe metru pătrat al apartamentelor noi din Bucureşti a fost de 1.824 de euro, în creștere cu 15% față de anul trecut. În Constanța, prețul mediu a fost de 1.758 de euro. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, situația este similară. În București, prețul mediu este de 1.771 de euro/mp, în timp ce în Constanța este de 1.673 de euro/mp, potrivit sursei citate.

În continuare, Cluj-Napoca rămâne cel mais cump oraş din ţară. Aici prețul mediu pentru un apartament nou trece de 2.600 de euro, iar pentru cele vechi prețul este de 2.649 de euro/mp. La Braşov, prețurile pentru locuințele noi trec de 2.000 de euro/mp, în timp ce pentru cele vechi prețul este de 1.848 de euro/mp.

Harta celor mai scumpe chirii din ţară

Scump să îţi cumperi casă cu credit, scump să şi închiriezi. La Braşov, oamenii rămân fără cel puţin jumătate din câştiguri după ce plătesc chiria. La polul opus, un oraş din vest este cel mai accesibil din acest punct de vedere. 

Pe acelaşi subiect

La Braşov, chiria înghite mai mult de jumătate din salariu. Venitul mediu net este 4.600 de lei, iar un apartament cu două camere este închiriat, în medie, cu 2.400 lei pe lună. Cine stă la Cluj-Napoca dă proprietarului cam 45% din salariu.

Podiumul este completat de Iași, unde, totuşi, chiriile nu sunt printre cele mai mari din România. Acolo, însă, raportul salariu/chirie este mult mai strâns. Angajații din Capitală câștigă cel mai bine, dar și chiriile sunt pe măsură. La Bucureşti ai nevoie de 40% dintr-un salariu mediu de 6.100 de lei pentru a-ți acoperi cheltuielile.

Mult mai accesibilă este Timişoara, din acest punct de vedere. Chiria pentru un apartament reprezintă cam o treime din venitul lunar. Pentru a închiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună, astfel trebuie să aloci pentru plata chiriei 36% din câștig.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Încă un oraș din România, pe punctul de a bate Bucureștiul la prețurile la locuințe, după Cluj-Napoca și Brașov