Video Litoralul pentru toţi. Turiştii lasă la restaurante banii economisiţi la cazare. Cât costă o apă în Mamaia
Litoralul pentru toţi a înjumătăţit preţurile la cazare, dar ieşirea în oraş oricum te lasă cu portofelul gol. O masă la un restaurant dichisit din nordul litoralului e un lux - o familie de 3 persoane plăteşte pe un prânz mai mult decât pe o cazare la trei stele.
Turiştii care ajung zilele acestea la mare încă mai găsesc camere la jumătate de preţ faţă de tarifele din vârful sezonului. Ofertele sunt valabile până pe 18 iunie.
Aurelian Marin, managerul unei agenţii de turism: "Avem un aflux destul de mare de turişti în ceastă perioadă. La două stele, tarifele pleacă de la 90 de lei pe cameră şi ajung la 120 - 130 de lei. În zona de trei stele, tarifele sunt cumva între 100 şi 150 de lei pe cameră, cazare cu mic dejun inclus."
Ion Lucian, manager de resort: "Avem şi varianta de cazare cu mic dejun, începe de la 225 de lei. Şi varianta cu all inclusive. Camerele sunt adaptate familiilor cu 2, 3, 4 copii."
Szaniszlo Szabolcs, manager relaţii cu clienţii: "Camere disponibile începând cu 230 de lei pe noapte până la 300.Toate cu vedere la mare, facilităţi incluse, acces la piscină."
Cât costă o vacanţă?
Ce turiştii nu dau pe cazare, însă, cheltuie la masă.
Turist: "Am făcut rezervarea undeva prin februarie, martie şi a fost ok, 230 cu mic dejun. În jur de 160 de lei e o masă decentă."
Turist: "Cazarea undeva la 300 de lei pe zi. Are micul dejun inclus şi celelalte două mese ne duc undeva la 300 - 350 de lei. Deci un buget pe zi, la o familie de trei ar fi undeva la 650 - 700 de lei."
Hotelierii dau vina pe inflaţie şi pe creşterea TVA-ului pentru bonurile fiscale piperate.
Anca Nedea, director executiv, Asociaţia Patronală Mamaia - Constanţa: "Am simţit-o toţi încă de la 1 ianuarie când am găsit în supermarketuri mărfuri mult mai scumpe. TVA-ul în turism, acel avantaj. 5% pentru tot ce înseamnă mese, dar şi băuturi răcoritoare, ape şi a intrat şi berea, a crescut la 9%, iar la toate produsele alcoolice, la 19%. Tot ce înseamnă marfă şi utilitate intră mult mai scump la noi. Suntem producătorii finali şi livrăm direct turistului şi atunci, normal, nu mai există rentabilitate."
Dacă la un restaurant din sudul litoralului o apă la 750 de ml costă 15 lei, iar o limonadă, în jur de 20 lei, în nordul litoralului, apa ajunge să coste cât costă limonada în sud. Şi preţurile la mâncare scad cu cât te depărtezi de Mamaia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰