Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ministerul Economiei a obținut cei mai mulți bani la rectificarea bugetară

Rectificare de criză la Palatul Victoria. Guvernanţii reîmpart banii de la buget pentru lunile rămase până la finalul lui 2020. Sume consistente primesc ministerele Economiei, Sănătăţii şi Agriculturii. Se taie în schimb fonduri de la ministerul Muncii. Motivul: pensiile vor creşte din septembrie doar cu 14 la sută, nu cu 40 % cum era bugetat iniţial.

de Andra Mitu

la 14.08.2020 , 20:53

  • România ar urma să încheie anul cu un deficit bugetar de 8,6%.

Un buget puternic afectat de criza sanitară şi o rectificare pe măsură. În trimestrul al doilea, adică în lunile în care economia a fost pe avarie, România a înregistrat cea mai mare contracţie eonomică din ultimele două decenii: de zece procente. 

Nu e de mirare că toate ministerele au nevoie de bani şi primesc fonduri, cu excepţia Ministerului Muncii. 

Legea bugetului, aprobată la începutul anului, avea prevăzute, cel puțin pe hârtie, fondurile necesare unei creșteri cu 40 la sută a pensiilor, din septembrie. Guvernul a stabilit însă o creștere de doar 14 la sută, astfel că la Ministerul Muncii proiectul de rectificare bugetară prevede tăierea fondurilor cu două miliarde de lei. 

Vezi și

Ludovic Orban, premierul României: Vreau să înțeleagă orice părinte și bunic. Atât se poate. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14 la sută a fost o decizie grea.

Greu a fost ieri şi pentru ministrul Finanţelor să răspundă întrebărilor jurnaliştilor la o conferinţă de presă organizată tocmai pe acest subiect. De vină ar fi fost problemele tehnice. 

Dacă bugetul pentru pensii este diminuat, cel pentru plata unor drepturi de asistență socială crește cu 1,5 miliarde de lei. 

Ionuț Dumitru, analist economic: La alocaţii, nefiind bugetată iniţial, a fost suplimentată suma acum, pentru că a fost o creștere de 20 la sută a alocațiilor, care s-a legiferat recent.

Cei mai mulţi bani îi primeşte însă Ministerul Economiei: 4,37 miliarde lei credite de angajament şi 1,5 miliarde credite bugetare. 

Virgil Popescu, ministrul Economiei: E normal să fie așa. Ne-am angajat și am aprobat o Ordonanță prin care un miliard de euro se vor duce către IMM, pe cele trei axe, și evident trebuie să avem și banii în buget. 

Dan Schwartz, analist economic: Mă bucur că aceste sume sunt alocate aici, pentru că dacă într-adevăr vrem să avem pensii rezonabile, alocații și salarii rezonabile trebuie să avem cât de multă creștere economică este posibil și pe care trebuie să o transformăm în dezvoltare.

Urmează în clasament Ministerul Sănătăţii, care primeşte în plus 3,11 miliarde de lei, bani pentru contracararea efectelor pandemiei şi pentru plata unor sporuri. În jur de trei miliarde primește şi Ministerul Agriculturii. O parte din sumă va fi folosită pentru sprijinirea fermierilor, o alta pentru sistemele de irigaţii. 

Bani în plus primesc şi Ministerul Lucrărilor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, cel al Transporturilor. Sume considerabile merg şi către Ministerul Finanţelor şi cel al Educaţiei. 

Proiectul de rectificare a luat în calcul o scădere econmică de 3,8%, faţă de 1,9%, cât estimau autorităţile în primăvară. 

Ionuț Dumitru, analist economic: Proiecţia rămâne în continuare optimistă. Sunt încă incertitudini mari cu privire la dinamica economică până la sfârșitul anului. Mai e și anul agricol foarte prost care complică ecuația.

Guvernul estimează că la finalul anului deficitul bugetar va fi de 8,6%. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri economice » Ministerul Economiei a obținut cei mai mulți bani la rectificarea bugetară