Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Patronatele din turism s-au supărat pe românii care îşi fac vacanţa în străinătate. Cum explică Dragoş Răducan ideea "genială" a taxei de 1 euro

De ziua mondială a turismului, se vorbeşte doar de taxa pe care am putea să o achităm atunci când plecăm în vacanţe în străinătate. Reţelele de socializare au explodat după anunţul făcut de Federaţia Patronatele din Turism. O formă penibilă de a forţa românii să îşi petreacă sejurul pe litoralul românesc, spun specialiştii. Iar ministrul Finanţelor le transmite celor din domeniu să-şi ia gândul de la o asemenea măsură.

de Redactia Observator

la 27.09.2023 , 20:36

De ani şi ani, străinii sunt cei mai buni ambasadori ai turismului românesc. Statul a reuşit prea puţin să se promoveze pe plan internaţional, dar ultima propunere a patronatelor din domeniu i-a şocat pe toţi specialiştii de branding.

Raluca Mureşan, specialist în turism: Atunci când am auzit de această taxă, mi s-a părut o glumă şi chiar am verificat să mă asigur că nu este 1 aprilie, pentru că da. Mi s-a părut o glumă, mi s-a părut chiar o inepţie, să te gândeşti să pui o taxă celor care aleg să-şi petrească vacanţa, pe banii lor, pe timpul lor, într-o altă ţară. În loc să te gândeşti la variante prin care să atragi turiştii, să-i ţii pe români în România, sau să atragi turişti străini în România.

Răzvan Pascu, consultant turism: Propunerea este una utopică, este clar. Asta înseamnă că ar putea să fie taxaţi toţi românii care vin să-şi viziteze rudele, ar putea fi taxaţi toţi cei care se duc să se trateze la spitalele din străînătate, toţi care pleacă la muncă în străinătate. Iertați-mă, suntem la 2 mii de ani distanță de țările civilizate!

Vezi și

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism spune că s-a inspirat din modele de succes din străinătate.

Pe acelaşi subiect

Dragoş Răducan, preşedinte federaţia patronatelor din turism: O ţară care a devenit a treia putere turistică a lumii, unde toți rezidenţii turci care părăsesc ţara plătesc 350 de lire, respectiv 12 euro. Atât timp cât turiștii Românei care merg în Olimp plătesc 5 lei pe zi cu riscul de a fi iarăşi înjurat nu văd de ce un turist român care pleacă în Turcia nu ar putea să plăteasca un euro la ieşirea pe aeroport.

Şi dacă nu e bine aşa, mai are încă o idee:

Dragoş Răducan, preşedinte federaţia patronatelor din turism: Noi nu vrem să luăm bani de la turiști. Se face o deducere dintr-un impozit, nu se plătește nimic în plus, este o varianta de lucru.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Turismul ar trebui să fie cel care se abține de la aceste propuneri de taxe, e domeniul care beneficiază de facilități fiscale cumulative, să nu uităm au în continuare 9 % pt taxa valoare adăugată, să nu uităm că au vouchere de vacanță, pt care plătim 1 miliard și 800 din buget stat, și au sistem de impunere pe venit de 3% din cifra de afacere care e facilitate creată numai pt acest domeniu.

Ministrul Turismului refuză vehement propunerea patronatelor

Radu Oprea, ministrul Turismului: Nu am avut nicio discuție pe acest subiect și nu ne-a trecut niciodată prin minte o astfel de minunată și genială idee de a finanța imaginea României prin banii cetățenilor români.

Gabriel Roșca, director hotel: Avem nevoie de hoteluri curate, de calitatea turismului, agrement ar trebui să adunăm imagine să fim buni și atunci vom câştiga și banii aducând turiști de afară.

Iolanda Nanu, hotelier: O bună organizare a acestei stațiuni, în primul rând curățenia în stațiune și pe plajă, Organizarea de evenimente prețurile să nu mai fie atât de diferențiate. O asociație ar fi ideală pentru această stațiune.

România s-a făcut de râs de multe ori când a încercat să se promoveze peste hotare

La târgul de la New York, ne-am prezentat cu mai multe fotografii printate şi lipite pe o perdea neagră. Gafă uriaşă şi la Berlin, unde a fost afișată la loc de cinste o imagine în care un bărbat era aproape dezbrăcat pe ruinele Cetății din Sarmisegetusa.

Reporter: Sunteți mulțumit de promovarea României în străinătate?

Radu Oprea, ministrul Turismului: Eu cred că această campanie de la Paris a arătat că putem face campanii foarte bune de promovare a României în străînătate. Am participat la toate târgurile care erau în program, cu excepția unuia, cel de la Paris, pentru că s-au schimbat regulile in timpul jocului.

După autocarele turistice colantate din Paris, pentru care Ministerul a cheltuit 111 mii de euro, urmează clipuri de promovare difuzate de BBC în Marea Britanie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Ştiri economice » Patronatele din turism s-au supărat pe românii care îşi fac vacanţa în străinătate. Cum explică Dragoş Răducan ideea "genială" a taxei de 1 euro