Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România a devenit pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE. Concluziile raportului Comisiei Europene

România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, conform unui raport al Comisiei Europene.

de Redactia Observator

la 26.10.2024 , 08:31

România a devenit pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE. Concluziile raportului Comisiei Europene România a devenit pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE. Concluziile raportului Comisiei Europene - Profimedia

România a produs 2,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru din 2024, fiind urmată de Olanda cu 2,2 miliarde şi Germania cu 0,9 miliarde de metri cubi, notează Ziarul Financiar.

Concluziile raportului Comisiei Europene

Consumul de gaz la nivelul UE a fost de 61 de miliarde de metri cub, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest timp, producţia a fost de 7,7 miliarde de metri cubi, o scădere de 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Articolul continuă după reclamă

Raportul mai arată că piaţa europeană a gazelor a continuat să se stabilizeze după invazia Rusiei în Ucraina. Totodată, sursele de energie regenerabilă au acum o pondere de 52% în producţia de energie electrică.

Volumul importului de gaze a scăzut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 70 de miliarde de metri cubi. Principalul furnizor de gaze pentru UE a rămas Norvegia, cu o pondere de 34%, urmată de Rusia (18%), SUA (16%), Africa de Nord (15%), Qatar (4%) şi Azerbaidjan (4%).

Prețurile cu amănuntul la gaze au scăzut cu 4% față de trimestrul precedent și cu 10% față de anul precedent. Prețul mediu cu amănuntul în UE a fost de 101 EUR/MWh. Luna mai 2024 a înregistrat cel mai scăzut preț cu amănuntul (100 EUR/MWh) din acest trimestru și de la începutul crizei energetice în 2022.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Mergeţi să votaţi la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » România a devenit pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE. Concluziile raportului Comisiei Europene