Antena Meniu Search
x

România îmbătrânește. Nu mai este mult şi sistemul public de pensii ar putea intra, cu adevărat, în colaps

Sistemul public de pensii este în pericol să se prăbuşească în următorii ani, avertizează specialiştii!

Vezi și

Sistemul public de pensii este în pericol să se prăbuşească în următorii ani, avertizează specialiştii! Nu va mai dura mult până când un singur salariat va duce în spate povara cheltuielilor pentru trei pensionari. Deja populaţia României este în scădere şi îmbătrânită.

Specialiştii spun că, de câţiva ani, România a intrat într-un proces accentuat de îmbătrânire. Cei născuţi între anii 60 şi 70 vor înclina balanţa. 

Gabriel Biris, consultant fiscal: "Toţi pensionarii, în momentul în care decreţeii vor ieşi la pensie, vor suferi. Toţi! Numărul de noi pensionari va fi atât de mare, încât deficitele vor exploda."

Cristian Păun, analist economic: "Populaţia României este estimată undeva, în 40 de ani, să ajungă sub 16 milioane, 15 milioane, de locuitori. Deci noi suntem într-o scădere, într-o depopulare masivă."

Peste numai câţiva ani, un singur salariat va ajunge să susţină financiar trei pensionari, avertizează analiştii. 

Gabriel Biris, consultant fiscal: "Dacă o persoană ar fi obţinut, de-a lungul vieţii, salariul mediu în fiecare lună şi cu stagiul complet de cotizare, primeşte un punct de pensie. Valoarea punctului de pensie acum e 1.000 de lei."

Cum, în prezent, angajaţii români nu mai au nicio siguranţă, pe fondul modificărilor fiscale, şi ceea ce se va întâmpla cu pensia lor la bătrâneţe rămâne o incertitudine. Iar încrederea în fondul public este tot mai mică.

Doina Parcalabu, fostă şefă a Casei de Pensii: "Nu ar trebui să aibă îngrijorări, pentru că discutăm de o componentă de tip redistributiv; practic pensiile actuale se plătesc din contribuţiile care se încasează şi atunci când nu sunt suficiente, se completează din bugetul de stat deficitul."

Cel mai sigur plan, spun analiştii, rămâne deocamdată pensia facultativă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » România îmbătrânește. Nu mai este mult şi sistemul public de pensii ar putea intra, cu adevărat, în colaps