Antena Meniu Search
x

Moment istoric pentru economişti. România trece la statutul de piață emergentă

România trece la statutul de piață emergentă, echivalentul aderării la Uniunea Europeană pentru piaţa de capital. Concret, în ţară vor intra mai mulţi bani, iar asta se va vedea în nivelul nostru de trai, spun analiştii.

de Redactia Observator

la 21.09.2020, 22:51

Vezi și
  • Firmele din ţara noastră vor avea o alternativă la creditele bancare.
  • Şi Bursa de Valori de la București va fi mai vizibilă.

De astăzi, România joacă într-o ligă superioară a investitorilor. Decizia istorică aparţine agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell care a promovat România de la piața de frontieră la piaţa emergentă. Concret, firmele din ţara noastră vor avea o alternativă la creditele bancare.

Până acum, Banca Transilvania şi Nuclearelectrica sunt pricipalii beneficiari, fiind singurele companii care au indeplinit condiţiile minime de lichidităţi. Cele două companii au acum noi oportunităţi de investiţii şi vor avea acces la o piaţă nouă de capital.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Înseamna dintr o data ca piata de capital din ro este la un click distanta de mld de euro care sa fie investiti. Sunt oameni care se uita in fiecare zi la piete unde sa investeasa bani si de acum pot sa investeasca si in România.

Şi Bursa de Valori de la București va fi mai vizibilă.

Adrian Simionescu, specialist pieţe de capital: Cel mai imporant aspect este acesul marile fonduri de investitii si atragerea investitorilor straini in Romania. Vorbim de fonduri cu active de peste 50 de ori mai mari care ar putea sa investeasca.

Acest pas înainte făcut de România ne va ajuta să ne revenim mai repede după pandemie, spun experţii.

Adrian Simionescu, specialist pieţe de capital: Sunt resurse nelimitate pt o tara ca romania. am putea profita de conjunctura creata pentru a avea o revenire mai rapida si pt a ridica nivelul de trai. Practic vor veni mai multi bani si nu poate sa fie decat benefic pt noi ca cetateni cat si pt tara in general.

Mihai Chişiu, specialist pieţe de capital: Pentru buget este un aspect favorabil si inseamna ca acesta va putea sa atarga cu mai multa usurinta bani.

83 de companii sunt listate la Bursa de valori bucureşti cu un capital de 140 de miliarde de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Moment istoric pentru economişti. România trece la statutul de piață emergentă