Antena Meniu Search
x

România ocupă ultimele locuri în Europa la consumul de peşte

Românii sunt mari consumatori de macrou şi păstrăv. O arată statisticile, care ne poziţionează, însă, pe ultimele locuri în Europa la consumul de peşte.

Vezi și

Românii sunt mari consumatori de macrou şi păstrăv. O arată statisticile, care ne poziţionează, însă, pe ultimele locuri în Europa la consumul de peşte.

Într-un restaurant cu specific spaniol din Capitală, preparatele din peşte sunt des comandate. Aproape toată marfa este adusă direct din Spania.

SORIN BARBU, proprietar restaurant: Mergem şi luăm materia primă din Barcelona, de la piaţa de peşte, e o piaţă imensă. Ce e pe piaţă în Spania, ce au cei din Barcelona sau din regiunea Catalunyei să fie pe piaţă şi pe masa clienţilor şi oaspeţilor noştri.

Este foarte important cum alegem peştele, astfel încât să fim siguri că este proaspăt.

SORIN BARBU, proprietar restaurant: Peştele trebuie să strălucească şi, când apeşi pe el, să revină la forma lui uşor. Să nu rămână degetul sau amprenta înăuntru. Branhiile să fie roşii, nu pot să fie roşii roşii ca şi cum l-ai pescui în momentul ăla.

În fiecare an, un român mănâncă aproape şase kilograme de peşte. De aproape patru ori mai puţin decât media Uniunii Europene. Cel mai mult se consumă macrou şi păstrăv, arată statisticile. 

LYGIA ALEXANDRESCU, specialist în nutriţie: Macroul este bun din punctul de vedere al aportului de proteine şi de fier, dar, de cele mai multe ori, vine în formă congelată. Nu avem control asupra modului în care a fost congelat şi, dacă se mai şi decongelează, apare riscul toxiinfecţiilor alimentare.

Mulţi cumpărători au renunţat la peştele ambalat şi îl cumpără proaspăt. Mai ales de când unele hipermarketuri au raioane specializate. Este şi cazul acestui client, care povesteste că a cumparat dintr-o piaţă peşte stricat. 

Anul trecut, România a importat aproape 80.000 de tone de peşte. Prin comparaţie, am exportat doar 4.000 de tone, adică de 20 de ori mai puţin.

Preţurile variază în funcţie de sortiment şi ar putea fi şi ele un indicator al calităţii. Specialiştii spun că un păstrăv bun trebuie să coste cel puţin 25 de lei kilogramul. Iar somonul, de la 40 de lei în sus. Iar amatorii de peşte sălbatic trebuie să scoată din buzunar 150 de lei pentru un kilogram. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » România ocupă ultimele locuri în Europa la consumul de peşte