Video S-a găsit soluţia pentru pierderile enorme ale statului român: restructurări în masă în rândul bugetarilor. Fiecare minister trebuie să prezinte un plan de "redresare"
Angajaţi mulţi, pierderi enorme pentru statul român. Aşa că s-a găsit soluţia: restructurări în masă în rândul bugetarilor. Până pe 25 Februarie, fiecare minister trebuie să prezinte un plan de redresare. Cumulat, cele 10 companii care produc anual pierderi statului român au aproape 70.000 de angajaţi.
Restructurări masive la TAROM
13 ani de ghinion pentru TAROM, în care a produs pierderi enorme. Doar anul trecut a ieşit pe minus cu 454 de milioane de lei
Alexandra Marin - reporter Observator: "În anul 2000, TAROM avea aproape 3.000 de angajaţi. Între timp, în cei 20 de ani, numărul lor s-a înjumătăţit şi s-a ajuns ca, în momentul de faţă, compania să aibă aproape 1.500 de angajaţi. Chiar şi aşa, sunt tot mulţi, pentru că TAROM poate funcţiona şi cu 800 de oameni"
Planul de redresare este ca până la finalul verii, 700 de angajaţi să dispară din companie. Şi, astfel, să reducă media anuală a costurilor de personal la aproximativ 8 milioane de euro.
- Sindicatele din Senat îl acuză pe Bolojan de "epurare" politică: "Adevărata miză a reorganizării e eliminarea...
- Economii de 7 milioane de euro după primele concedieri. De unde sunt daţi afară sute de bugetari de la Camera...
- Ilie Bolojan, despre concedierile de la stat: "Sunt zone care au fost scăpate de sub control. Ce am făcut la Senat...
- Bugetarii concediaţi cer în schimb 20 de salarii compensatorii. Le numesc "lucruri normale, de bun simţ"
- Valul de concedieri la bugetari loveşte în Cotroceni. 10% din angajaţi ar urma să plece acasă - Surse
Oamenii vor fi lăsaţi mai întâi să plece voluntar, după care se va trece la procedura de restructurare. Doar 184 de angajaţi au ales deja să plece de bună voie.
Alexandra Marin - reporter Observator: "Anul trecut, TAROM avea aproape 200 de funcţii de conducere. Asta înseamnă 1 şef la 9 angajaţi. De altfel, nejustificat de mulţi angajaţi are şi departamentul comercial, acolo unde lucrează aproape 100 de oameni"
Aurel Curdov - lider de sindicat TAROM: "Politic sau prin rude. Deci dacă ai o pilă, dacă esti oportunist, te mişti. Eu am 30 de ani în companie şi am un contract individual de muncă mult mai prost decât al unora care au venit de un an, doi. Mult mai prost!"
Metrorex şi CFR, vizate
O altă companie care merge în pierdere este Metrorex. Până acum, nu s-au anunţat restructurări, aşa că, potrivit surselor Observator, ministrul va schimba mai întâi directorul.
Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor: "A crescut bugetul cu personalul de la 300 de milioane la 900 de milioane. De 3 ori în 5 ani. Nu sunt mulţumit de managementul actual al Metrorex"
Nici CFR Infrastructură sau CFR Călători nu pomenesc nimic de o eventuală restructurare.
Florin Cîţu - premierul României: "Sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie sa spunem stop. Ajunge. Aici oprim această hemoragie a banului public si bataia de jos asupra banului public"
Concedieri şi la Poşta Română
Şi la Poşta Română vor fi concedieri în rândul celor de la birouri, deşi compania a avut profit în ultimii ani.
Horia Georgescu - director Poşta Română: "16% din zona administrativă. În cifre absolute, vorbim despre un număr de aproximativ 300 de perosoane"
Aici există o altă problemă: munca celor din teren a devenit sezonieră, iar lunar, de la Poştă, îşi dau demisia 450 de oameni şi sunt angajaţi în schimb alţi 400. Mulţi poştaşi câştigă salariul minim pe economie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰