Antena Meniu Search
x

Video S-a găsit soluţia pentru pierderile enorme ale statului român: restructurări în masă în rândul bugetarilor. Fiecare minister trebuie să prezinte un plan de "redresare"

Angajaţi mulţi, pierderi enorme pentru statul român. Aşa că s-a găsit soluţia: restructurări în masă în rândul bugetarilor. Până pe 25 Februarie, fiecare minister trebuie să prezinte un plan de redresare. Cumulat, cele 10 companii care produc anual pierderi statului român au aproape 70.000 de angajaţi. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 20.02.2021, 21:49

Vezi și

Restructurări masive la TAROM

13 ani de ghinion pentru TAROM, în care a produs pierderi enorme. Doar anul trecut a ieşit pe minus cu 454 de milioane de lei

Alexandra Marin - reporter Observator: "În anul 2000, TAROM avea aproape 3.000 de angajaţi. Între timp, în cei 20 de ani, numărul lor s-a înjumătăţit şi s-a ajuns ca, în momentul de faţă, compania să aibă aproape 1.500 de angajaţi. Chiar şi aşa, sunt tot mulţi, pentru că TAROM poate funcţiona şi cu 800 de oameni"

Planul de redresare este ca până la finalul verii, 700 de angajaţi să dispară din companie. Şi, astfel, să reducă media anuală a costurilor de personal la aproximativ 8 milioane de euro. 

Oamenii vor fi lăsaţi mai întâi să plece voluntar, după care se va trece la procedura de restructurare.  Doar 184 de angajaţi au ales deja să plece de bună voie. 

Alexandra Marin - reporter Observator: "Anul trecut, TAROM avea aproape 200 de funcţii de conducere. Asta înseamnă 1 şef la 9 angajaţi. De altfel, nejustificat de mulţi angajaţi are şi departamentul comercial, acolo unde lucrează aproape 100 de oameni"

Aurel Curdov - lider de sindicat TAROM: "Politic sau prin rude. Deci dacă ai o pilă, dacă esti oportunist, te mişti. Eu am 30 de ani în companie şi am un contract individual de muncă mult mai prost decât al unora care au venit de un an, doi. Mult mai prost!"

Metrorex şi CFR, vizate

O altă companie care merge în pierdere este Metrorex. Până acum, nu s-au anunţat restructurări, aşa că, potrivit surselor Observator, ministrul va schimba mai întâi directorul.

Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor: "A crescut bugetul cu personalul de la 300 de milioane la 900 de milioane. De 3 ori în 5 ani. Nu sunt mulţumit de managementul actual al Metrorex"

Nici CFR Infrastructură sau CFR Călători nu pomenesc nimic de o eventuală restructurare. 

Florin Cîţu - premierul României: "Sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie sa spunem stop. Ajunge. Aici oprim această hemoragie a banului public si bataia de jos asupra banului public"

Concedieri şi la Poşta Română

Şi la Poşta Română vor fi concedieri în rândul celor de la birouri, deşi compania a avut profit în ultimii ani. 

Horia Georgescu - director Poşta Română: "16% din zona administrativă. În cifre absolute, vorbim despre un număr de aproximativ 300 de perosoane"

Aici există o altă problemă: munca celor din teren a devenit sezonieră, iar lunar, de la Poştă, îşi dau demisia 450 de oameni şi sunt angajaţi în schimb alţi 400. Mulţi poştaşi câştigă salariul minim pe economie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » S-a găsit soluţia pentru pierderile enorme ale statului român: restructurări în masă în rândul bugetarilor. Fiecare minister trebuie să prezinte un plan de "redresare"