Antena Meniu Search
x

Video Schimbarea furnizorului de energie se va face peste noapte. Când am putea vedea primele facturi mai mici

Dacă schimbarea furnizorului de electricitate sau gaze vă dă bătăi de cap, aflaţi că lucrurile se vor simplifica anul acesta. Peste câteva luni, vom putea trece de la o companie la alta, online, cu doar câteva click-uri, în cel mult 24 de ore. Asta în timp ce, în prezent, întreg procesul durează aproape o lună. Analiștii în energie spun că modificarea ar putea duce chiar la scăderea prețurilor din piață.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 09.06.2022, 19:57

Vezi și

Andre Rotaru, reporter Observator: Practic, tot ce vom avea de făcut va fi să ne creem mai întâi un cont, cu ajutorul datelor noastre şi cu documentele de identitate. Apoi, vom vedea o listă cu toţi furnizorii, şi mai important, cu preţul pe care fiecare companie îl practică. Când alegem un furnizor va trebui să trimitem câteva documente şi în replică, după ce documentele noastre sunt verificate, vom primi un contract, pe care nu mai avem decât să îl semnăm.

Apoi, contractul cu furnizorul vechi va înceta, iar în locul său va începe cel încheiat cu noua societate aleasă. Termenul de 24 de ore se aplică şi în cazul în care preferăm să mergem la ghişeu pentru a face modificările. Platforma a început deja testarea.

Zoltan Nagy, vicepreşedintele ANRE: Pe 2 septembrie este termenul limită în baza contractului de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene şi sperăm că în acelaşi moment se şi operaţionează chiar dacă va exista o perioadă intermediară.

Şi furnizorii trebuie să implementeze platforma, pentru că aceasta va ţine evidenţa contractelor. Companiile cer însă ca toată operaţiunea să intre în vigoare abia la anul.

Daniela Daraban, director executiv ACUE: Singurele situaţii pe care am vrea să le evităm totuşi în implementarea acestor platforme sunt dublările, vrem să ştim foarte clar formatul datelor, să ni se ofere timpul necesar pentru adaptare.

De când se vor vedea ieftinirile la energie electrică

Cum tarifele sunt încă plafonate, rezultatul competiţiei crescute, sub forma unor ieftiniri, s-ar putea vedea abia din primăvara anului viitor. În plus, experţii ne recomandă să fim extrem de atenţi la contractul pe care îl avem deja: unele companii oferă centrale termice sau aparate de aer condiţionat, în rate, pe factură, iar dacă schimbăm furnizorul ne putem trezi că trebuie să le plătim integral. Chiar şi fără rate, putem avea clauze de reziliere, care să ne scoată din buzunar mai mulţi bani decât am economisit.

Adrian Vintilă, analist energie: Trebuie să înțelegem foarte bine și ce înseamnă această schimbare de furnizor și să nu o facem la un prim instinct. Se poate să ne schimbăm furnizorul, să nu citim bine o ofertă, să nu citim bine un contract și să avem surprize la prima factură.

Consumatorii au păreri împărţite despre schimbarea furnizorului la energie

"Mi s-ar părea util să fie exact cum e şi la divorţ. Hai mai stai un pic. Mai stai 3 zile, du-te şi fă-ţi temele, şi dacă într-adevăr ceva nu îţi place acolo, pleacă"

"Este o idee super-bună. Depinde cum va fi aplicată, în special pentru persoanele în vârstă"

Uniunea Europeană a dat termen țărilor membre să pună în practică regulamentul până în 2026. Așa că țara noastră va fi printre primele care beneficiază de un astfel de sistem.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Schimbarea furnizorului de energie se va face peste noapte. Când am putea vedea primele facturi mai mici