Antena Meniu Search
x

Video Se caută 20.000 de angajaţi care să le asigure turiştilor vacanţa perfectă, pe litoralul românesc. Problema salariilor

S-a dat startul distracţiei la mare, dar proprietarii teraselor şi hotelurilor se plâng că nu au cu cine să lucreze. De altfel, cifrele oficiale o confirmă: ar fi nevoie nevoie de încă 20 de mii de angajaţi în staţiunile de la noi. Mai ales că se anunţă un val de turişti cum litoralul nu a mai văzut dinaintea pandemiei.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 06.05.2022, 21:23

Vezi și

Bilanțul weekendului de 1 Mai este unul neaşteptat. Peste 50.000 de turiști au venit la mare, dublu față de estimări. Doar că startul fantastic al evenimentelor pe litoral i-a pus serios pe gânduri pe cei care au afaceri la malul mării. Speranţa de a recupera pierderile din ultimii doi ani cu un sezon bun se loveşte de o problemă constantă în ultimii 30 de ani: lipsa forței de muncă.

Criză de angajaţi la malul mării

"O parte din angajaţi vin, pleacă exact în varf de sezon şi atunci noi am apelat la angajari suplimentare. Ca să rămânem măcar cu strictul necesar", explică Ilie Marinel, proprietar pensiune. "Este o criză de forţă de muncă în general în industria ospitalităţii în România, şi mai ales pe litoral pentru că acum, după ce a început sezonul - şi a inceput in forţă - avem aşteptări foarte mari", spune Corina Martin, poprietar agenție de turism.

Angajaţii se plângă de salariile mici şi plata târzie

Pe acelaşi subiect

Bogdan lucrează pe litoral de 7 ani, dar acum s-a reorientat. "Am avut o plajă, în Constanţa. Din diferite motive, din cauza sistemului, am renunţat", povesteşte el. Adrian are 30 de ani în industria ospitalităţii, dar se plânge că patronii nu au învăţat lecţia generozităţii: "Vă spun un adevăr, în general oamenii care angajează pe litoral nu plătesc oamenii la timp şi din cauza asta pleacă oamenii".

La rândul lor proprietarii reclamă lipsa de pregătire a angajaţilor. "Problema este de cultură şi de educaţie în sectorul nostru, în HORECA. Care în mod normal se poate dezvolta numai prin a crea şcoli şi cursuri profesionale", crede Roberto Tortora, proprietar restaurant. Iar şcolile de perfecţionare au o altă problemă. "Orice mare bucatar, dacă nu ai o materie primă, nu poate să-ţi facă nimic", se plânge Ştefan Oprea, preşedinte institut culinar. 

Soluţia salvatoare: angajaţii străini

Sunt și oameni care au afaceri pe litoral și își pregătesc singuri viitorii angajaţi. Spun ei că e soluția salvatoare. "Noi am avut în nenumărate rânduri cursuri de calificare şi parte practică. Avem o forţă de muncă constantă", susţine Paula Vals, proprietar fabrică.

Criza i-a determinat pe patroni să apeleze şi la forța de muncă din străinătate. "Într-adevăr, de la an la an ne este din ce în ce mai greu cu personalul sezonier din România, aşa că anul acesta am adus personal din Asia", mărturiseşte Alexandra Bogatu, proprietar apartamente de închiriat.

60 la sută dintre cei care muncesc vara pe litoral sunt sezonieri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Se caută 20.000 de angajaţi care să le asigure turiştilor vacanţa perfectă, pe litoralul românesc. Problema salariilor