Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Şi-a găsit un apartament în centrul Bucureştiului, cu 140.000 de euro şi 130 mp. Cât plăteşte rata lunară la creditul pe 20 de ani

Premieră în acest an pe piaţa imobiliară: vânzările de locuinţe au scăzut cu aproape un sfert în primele şase luni, iar principala cauză e legată de scăderea creditării. Băncile vin cu alte condiții, așa că nu toți se încadrează să mai ia un împrumut. Și nu doar tranzacțiile de locuințe sunt pe minus. La spaţii comerciale, scăderea e la jumătate, la minimul ultimului deceniu. 

de Mădălina Chiţac

la 17.08.2023 , 20:03

La începutul acestui an, Bogdan Ciobanu a luat decizia de a-şi cumpăra propria casă. 

Bogdan Ciobanu, propietar: "Preţul la chirie deja crescuse. Aveam două chirii pe care le plăteam, casa şi studioul. Ajungeam undeva la o mie de euro. Iar făcând nişte calcule pentru o casă pe care voiam să o cumpărăm, era sub preţul respectiv." 

A găsit apartamentul mult visat în centrul Bucureştiului. Şi s-a mutat chiar la începutul acestei luni. 

Vezi și

Bogdan Ciobanu: "Este un apartament într-o casă veche, un apartament într-o casă interbelică. Apartamentul are 130 de metri utili şi a costat 140.000. Credit imobiliar."

Pe acelaşi subiect

Reporter: "Cât e rata lunară?" 

Bogdan Ciobanu: "Pe 20 de ani, 4.200 de lei." 

Mai puțini români și-au cumpărat case în 2023

Totuşi, mai puţini români s-au încumetat să devină proprietari în acest an. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "În prima jumătate a acestui an s-au vândut peste 66.000 mii de locuinţe. Cu 22% mai puţine, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în Capitală, aici unde s-au vândut în jur de 20.000 de case şi apartamente. Urmează, în top, judeţele Braşov, Timiş, Cluj şi Constanţa." 

Toma Filipovici: "Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România: "Vorbim din nou de acest factor care a încetinit piaţa: partea de creditare. Scăderea gradului de îndatorare,  mărirea dobânzilor, mărirea avansului pentru a doua casă." 

Daniel Tudor, agent imobiliar: "Datorită tumultului economic şi diverselor ştiri negative din multiple părţi care au scăzut încrederea clienţilor în economie şi în a face o achiziţie în viitor."

Tot mai puţine proiecte imobiliare comerciale

Şi nu în ultimul rând piaţa a scăzut din cauza preţurilor. Şi volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale a scăzut. A ajuns la minimul ultimului deceniu, după o scădere de aproape 50%. 

Constantin Căpraru, reprezentantul unei companii imobiliare: "Au scăzut proiectele noi comerciale, astfel încât stocul de astfel de spaţii nu cred că ar mai permite o creştere în ceea ce priveşte tranzacţionarea şi investiţiile locale. Nu se mai construiesc pentru că a fost o impredictibilitate în ceea ce priveşte închirierea lor."

Specialiştii cred că o dată cu toamna vânzările locuinţelor vor creşte. 

Daniel Tudor, agent imobiliar: "Deja dobânzile au început deja. Avem deja bănci care oferă inclusiv cu 5,7% dobândă la lei, dobândă fixă pe 5 ani. Ne aşteptăm să avem o uşoară creştere care se va reflecta şi în preţuri." 

Însă previziunile ar putea fi date peste cap de planurile Guvernului. Creşterea TVA de la 5% la 9% va duce la scumpirea apartamentelor. Acum, cele mai scumpe locuinţe le găsim în Cluj. Topul este continuat cu Capitala,  şi oraşul braşov. Pe următoarele locuri se află Constanța, Timișoara, Craiova şi Iași. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Şi-a găsit un apartament în centrul Bucureştiului, cu 140.000 de euro şi 130 mp. Cât plăteşte rata lunară la creditul pe 20 de ani