Antena Meniu Search
x

Video Unde găsim cel mai ieftin cozonac de Crăciun în 2023. "S-au scumpit, dar trebuie să mâncăm, nu-i aşa?"

Cozonacul de Crăciun e tot scump, în ciuda plafonării adaosului comercial. Preţurile sunt mai mari cu cel puţin 10% faţă de anul trecut. Explicaţia producătorilor? Plafonarea n-a putut să acopere celelalte creşteri de preţuri, de la energie până la taxele din salarii. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.12.2023, 19:47

Vezi și

"Avem un cozonac clasic moldovenesc. Cu nucă şi cacao", arată un patiser. De la această brutărie atrizanală pleacă, în perioada sărbătorilor, sute de cozonaci. "Este un cozonac complet natural, fără conservanţi, fără amelioratori. Dar cel mai important este faptul că este făcut după o reţetă tradiţională", adaugă patiserul. 

Cât costă cozonacul de Crăciun în 2023

"Cozonacul a fost introdus pe lista de alimente care au adaos comercial plafonat. 20% la procesator şi retailer şi 5% la distribuitor. Aşa că preţul lui ar trebui să fie mai mic. Este, dar doar dacă ne raportăm la perioada de dinaintea plafonării. Dacă e să facem comparaţie cu anul trecut, preţurile au crescut", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

"Anul acesta, faţă de anul trecut, am crescut preţurile cu 10%. Asta pentru că am stagnat foarte mult pe partea de preţuri în perioada în care curentul electric s-a scumpit foarte tare. Ne-am dat seama că nu putem să rezistăm în costurile pe care le avem acum. Ce ne afectează în momentul de faţă e creşterea taxelor salariale", spune Maria Acristei, proprietar brutărie.

Pe acelaşi subiect

1 kg de cozonac ajunge şi la 150 de lei

Un kilogram de cozonac se vinde aici cu 100 de lei. În alte patiserii, poate ajunge să coste şi 150 de lei. "Cred că s-au scumpit. Dar trebuie să mâncăm cozonac de Crăciun, nu-i aşa?", spune un trecător.

"Cozonacii tradiţionali cred că au nişte preţuri corecte. Creşterea de preţuri e peste tot. Preţurile au crescut. Şi de sărbători întotdeauna vor creşte", crede altcineva. Întrebată cât costă să facă în casă un cozonac, o femeie răspunde: "Nu mă costă aşa mult, nu mă costă 100 de lei bucata"

Unde găsim cei mai ieftini cozonaci

Cei mai ieftini cozonaci îi găsim în supermarket. Însă şi acolo preţurile sunt mai mari ca anul trecut, cu tot cu plafonarea adaosului comercial. De exemplu, un cozonac cu cremă de cacao care costa anul trecut 8,99 lei a ajuns acum la 10,5 lei. 

"Este o măsură politică pentru că nu ajută de niciun fel. Niciun producător nu poate să asigure o cantitate pentru persoanele care au probleme financiare. Nu există efecte pozitive. Există efecte pozitive numai în mintea celor care au propus aceste măsuri", a declarat Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.

Plafonarea adaosului comercial expiră la finalul lunii ianuarie în 2024. Pe listă se află 21 de produse de bază. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Unde găsim cel mai ieftin cozonac de Crăciun în 2023. "S-au scumpit, dar trebuie să mâncăm, nu-i aşa?"