Antena Meniu Search
x

Vinul spumant, băutura preferată de români: 8 milioane de sticle consumate pe an

În perioada sărbătorilor de iarnă, consumăm cu 50% mai mult vin decât într-o lună normală. Milioane de sticle se vând în România.

Vezi și

În perioada sărbătorilor de iarnă, consumăm cu 50% mai mult vin decât într-o lună normală. Dintre milioanele de sticle care se vând în România, aproximativ o treime se desfac în noaptea dintre ani. De Revelion, vinul spumant produs la noi face concurenţă tot mai mare şampaniei franţuzeşti. Mai ales că avem şi cele mai mari suprafeţe cultivate cu soiuri de struguri numai bune pentru un vin efervescent. 

Într-un singur an, românii consumă cam opt milioane de sticle de vin spumant. În jur de trei milioane se deschid în noaptea de Revelion. 

Sunt vinuri spumante obţinute din soiuri de struguri autohtone. Din cele 183 de mii de hectare cultivate cu viţă de vie, avem în jur de 30 de mii de hectare de fetească regală, albă şi neagră. 

Unii producători de vin spumant au început deja să vândă mai mult anul trecut. 

DUMITRU TOŞA - vicepreşedinte al unei fabrici de vin spumant: Pentru noi, perioada noiembrie, decembrie înseamnă cam 35 - 40% din vânzările totale de vin spumant. Comparativ cu anul trecut am simţit o creştere la vinul spumant cu aproximativ 10% şi o migraţie a consumatorului de la vinul spumos la spumante de categorie medium spre premium. 

Vinul spumant este obţinut prin fermentaţie naturală, în timp ce vinul spumos are un adaos de dioxid de carbon. 

Pe cât de pretenţioasă este obţinerea acestei băuturi, pe atât de simplă e servirea ei. 

În momentul în care spumantul se toarnă în pahar, are loc o explozie de efervescenţă. Unii cunoscători susţin că vinul este cu atât mai bun, cu cât bulele sunt mai subţiri.

În 2016, fiecare român a băut 18 litri de vin. Alb, roşu sau spumant. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Vinul spumant, băutura preferată de români: 8 milioane de sticle consumate pe an