Antena Meniu Search
x

Vremea capricioasă din acest an a afectat producţia de miere

Vremea capricioasă din acest an a afectat producţia de miere! Avea cu 30% mai puţină decât în alţi ani Totuşi, vestea bună este că preţul nu se va mări.

Vezi și

Vremea capricioasă din acest an a afectat producţia de miere! Avea cu 30% mai puţină decât în alţi ani Totuşi, vestea bună este că preţul nu se va mări. Peste 100 de apicultori din toată ţara s-au adunat, zilele acestea, la Târgul Naţional al Mierii din Capitală. Au pregătit sortimente inedite, cum ar fi mierea cu fructe exotice.

Miere cu fagure, cu tot felul de seminţe, cu fructe exotice, pentru imunitate miere cu propolis, miere cu polen şi propolis. Sunt doar câteva dintre bunătăţile de la Târgul Naţional al Mierii.

Pentru apicultori, însă, au existat şi ani mai buni. Spun că, în 2018, producţia va fi cu 30% mai mică decât într-un an obişnuit. 

Ioan Fetea, preşedinte Asociaţia Crescătorilor de Albine: "Din păcate, anul 2018, primăvara a fost cu ploi, cu frig. Albina ieşea o oră-două la cules şi valorificarea s-a făcut undeva la 30-40%."

Într-un an bun, România produce peste 23.000 de tone de miere pe an. În 2018, cantitatea nu va depăşi 18.000 de tone, estimează specialiştii. 

Ioan Fetea, preşedinte Asociaţia Crescătorilor de Albine: "Nu ar fi normal să aibă loc o creştere a preţului mierii, pentru că la rafturi nu mai găsim miere românească decât în amestec şi se aduce miere ieftină, cu 30% mai ieftină decât mierea pe care o achiziţionăm astăzi de la apicultori."

Românii nu sunt, însă, mari amatori de miere, arată statisticile. Mâncăm mai puţin de 600 de grame pe an. Aşa că jumătate din cantitatea pe care o producem merge la export.

Dar mierea nu este doar un dulce sănătos, ci şi un medicament natural.

Ion Bălan, apicultor: "Energizant, detoxifiant şi le dezvoltă gândirea şi memoria copiilor în creştere. Se dă începând de la vârsta de un an."

Deşi are ceva mai multe calorii decât zahărul, mierea este mai sănătoasă şi are o putere de îndulcire mai mare. Adică este nevoie doar de un vârf de linguriţă ca să obţinem acelaşi efect ca al unui pliculeţ de zahăr.

Preţurile variază de la 20 de lei pe kilogram până la 40 de lei, în funcţie de sortimentul de miere. Târgul Naţional al Mierii are loc până duminică, pe platforma apicolă din nordul Capitalei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Vremea capricioasă din acest an a afectat producţia de miere