Video Are medalii de aur la concursurile internaţionale şi este vânat de marile universităţi. De ce vrea să plece din ţară Mario după liceu
Ţara noastră se mândreşte cu elevi cu rezultate extraordinare la învăţătură. Din păcate însă, resursele pentru a-i ajuta pe aceştia să îşi dezvolte potenţialul la capacitate maximă sunt prea puţine, sau chiar deloc. Aşa că mulţi ajung să ia calea străinătăţii. Îi vânează universități de top de peste hotare și, așa, România ajunge să exporte și inteligență. MIT, Harvard și Cambrigde sunt universitățile la care visează micile genii de la noi care vor să crească în cele mai bune centre universitare din lume.
Mario este în clasa a noua, la Colegiul Naţional "Ecaterina Teodoroiu" din Târgu Jiu şi este pasionat de matematică şi fizică. Se mândreşte deja cu medalii de aur şi argint câştigate la concursuri naţionale şi internaţionale. "După ce termin liceul, aş vrea să continui studiile în străinătate, pentru că am o pasiune faţă de fizică şi astrofizică, iar cercetarea în ţara noastră, în aceste domenii, nu este bine finanţată şi nu am prea multe posibilităţi de dezvoltare", spune Mario Scurtu, olimpic.
Olimpicii români pleacă la studii peste hotare
Mario va reprezenta România la Olimpiada Internaţionala de Ştiinţe pentru Juniori. Competiţia va avea loc luna viitoare, în Columbia, şi alături de el va participa şi Vlad Vulpe, elev al Colegiului "Tudor Vladimirescu". "O să încerc, pe parcursul liceului, să-mi depun dosarul pentru a vedea dacă sunt admis la facultăţile de top din străinatate", mărturiseşte Vlad Vulpe, olimpic. "Munca este cea care ne aduce aici", adaugă Mario Scurtu, olimpic.
Profesorii care îi pregătesc înţeleg de ce elevii se orientează spre facultăţile din afară. Neajunsurile sunt multe, iar sprijin din partea statului nu prea există. "Mi-aş dori să fie un semnal de alarmă, că totuşi trebuie să investim foarte mult în cercetare, în universităţi, în şcoli în general", crede Valeria Teotei, profesor.
- Cât de complex este drumul către o facultate din SUA pentru elevii români. Taxele pot ajunge la 80.000 de dolari...
- Mai multe universităţi din ţară ar urma să fie desfiinţate. Planul care ar putea duce România în topurile...
- Primele măsuri pregătite după valul de incidente din şcoli. Elevii nu vor mai avea voie nici cu brichete
Universităţile prestigioase care ne "vânează" geniile
Între timp, universităţi prestigioase îi vânează pe elevii geniali ai României. "În ultimii 10-15 ani au tins să meargă spre MIT. În Statele Unite, foarte greu ajung. Merg către Anglia sau SUA, către universităţi care au ştiut să vină să îi caute. Universităţile vânează rezultatele acestor elevi remarcabili", spune Cristina Goanţă, profesor.
Numărul elevilor care aleg să meargă să studieze în străinătate creşte de la an la an. Deşi costurile sunt mari, şcolile pun la dispoziţie burse şi alte programe de ajutor financiar pentru cei care au rezultate remarcabile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰