Ministerul Educației a comandat 250.000 de tablete pentru a permite elevilor să înceapă școala online din toamnă
Mai sunt exact două luni până când începe anul şcolar, iar oficialii din Educaţie încă nu au stabilit cum se vor ţine cursurile. Sunt trei scenarii luate în calcul: cel optimist, realist şi pesimist. Cel mai probabil, vom rămâne la varianta de mijloc. Adică şcoala se va face, în acelaşi timp, şi online şi în sala de clasă. Cum se va putea realiza asta? Greu de spus, având în vedere că mulţi copii nici măcar nu au auzit de tehnologie.
- Autoritățile nu știu încă modul în care va începe noul an școlar.
Anul şcolar bate la uşă, iar responsabilii de viitorul copiilor încă nu ştiu cum vor acorda dreptul la educaţie. Sunt multe recomandări, dar nicio certitudine. Trei scenarii ia în calcul Ministerul Educaţiei pentru începerea noului an şcolar.
Monica Anisie, ministrul Educației: Cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătăţii va face această recomandare, va fi acela în care unii elevi vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică.
Mai exact, clasele vor fi împărţite în două, iar elevii vor veni la şcoală, cu rândul, din două în două săptămâni. Dar toţi vor participa la oră. Jumătate din bănci, iar ceilalţi de acasă, din faţa laptopului sau a tabletei. Cei care închid camera vor primi automat absenţă.
Monica Anisie, ministrul Educației: În legătură cu elevii care nu ştiu să folosească tablete, aici intervine şi rolul profesorului de a-l ghida pe elev de a folosi acele tablete.
Iulian Cristache, Asociația Părinților: Mi-e greu să cred că 200 şi ceva de mii de profesori vor învăţa, peste noapte, să predea online. Sunt copii care nu au avut posibilitatea să-şi cumpere un telefon, nu ştim dacă vor putea să interacţioneze pe acea tabletă, dacă ştiu să folosească acea tabletă.
Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene, a evaluat nevoia de tehnologie la 250 de mii de tablete. Insuficient, arată un studiu IRES, care susţine că reprezentanţii din Educaţie au numărat gospodăriile, nu şi copiii. În realitate, peste 900 de mii de elevi ar avea nevoie de tablete. Chiar şi aşa, ce facem când, într-o casă, nu există nici energie electrică, nici semnal pentru internet?
Familia Florea are opt copii, iar cinci dintre ei merg la şcoală. În mica baracă din lemn în care locuiesc, au doar strictul necesar pentru supravieţuire. Şi câteva cărţi, primite, din care citesc doar cât e soarele pe cer.
Constantin Florea, tatăl copiilor: Chiar dacă ar dona cineva o tabletă sau ceva, dacă nu e semnal bun ca să poată să vorbească, să poată să scrie? Nu ştiu cum o să fie cu semnalul, că nici semnal nu e. Drept să fiu, nici eu nu ştiu să umblu cu așa ceva.
Ministerul Educaţiei a comandat cele 250 de mii de tablete cu termen de livrare în 10 septembrie, cu patru zile înainte de începerea anului şcolar. Dar nimeni nu poate garanta că acestea vor ajunge la timp. Răspunderea este aruncată de la o instituţie la alta.
Monica Anisie, ministrul Educației: Ministerul Educației nu realizează această achiziție. Doar a dat banii pentru achiziționarea acestor tablete. Este ONAC cel care face achiziţia.
Cornelia Nagy, director ONAC: Ministerul Educaţiei a făcut caietul de sarcini. Documentaţia a fost depusă în SEAP şi urmează să se depună ofertele. Cu noi semnează doar acordul-cadru, iar contractele subsecvente cu Ministerul Educației.
Monica Anisie, ministrul Educației: Nu am de ce să-mi depun mandatul dacă nu ajung tabletele pentru că nu Ministerul Educației realizează acea achiziție.
Mai rămân două scenarii: cel optimist presupune ca toţi elevii să participe la cursuri din clase, iar cel pesimist - toate cursurile să se desfăşoare online. Totul depinde de evoluţia epidemiei de coronavirus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰