Antena Meniu Search
x

Raluca Turcan: „Imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii, pentru toți profesorii”

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat sâmbătă, la Sibiu, că Guvernului îi este imposibil să asigure măşti de protecţie pentru toţi copiii şi profesorii în noul an şcolar. Concentrarea va fi pe categoriile defavorizate, a precizat ea.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 22.08.2020, 14:55

Raluca Turcan poartă mască şi vorbeşte la telefon
Raluca Turcan a afirmat la Sibiu că este imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi elevii şi profesorii, în noul an şcolar - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta
  • Raluca Turcan spune că va fi o concentrare pentru asigurarea măştilor la categorii defavorizate.
  • Guvernul va deconta 50 de milioane de Euro pentru autorităţile locale şi inspectoratele şcolare.

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a spus Turcan.

Conform vicepremierului, Guvernul va deconta 50 de milioane de Euro autorităţilor locale şi inspectoratelor şcolare judeţene pentru a asigura măşti şi dezinfectanţi în şcoli, în noul an şcolar.

„După cum aţi văzut în ghidul pe care l-am prezentat deja public, dorim ca masca să fie obligatorie începând cu învăţământul primar, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, ceea ce înseamnă că în fiecare şcoală este necesar să existe un stoc de măşti, astfel încât, dacă sunt copii din familii defavorizate, dacă îşi uită măscuţa acasă, să poată să primească din partea şcolii şi un produs de protecţie sanitară, cum este masca, dar să se şi dezinfecteze, aşa cum prevede acest regulament pus în dezbatere”, a precizat Raluca Turcan, citată de Mediafax.

De asemenea, pe lângă cele 250 de mii de tablete cumpărate deja de Ministerul Educaţiei, Guvernul va deconta şi achiziţionarea de către autorităţile locale a încă 500 de mii de tablete şi laptopuri. La Sibiu, Turcan s-a referit şi la declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze pentru a-şi putea trimite la şcoală copiii.

„Nu am discutat în momentul acesta schimbarea acestei declaraţii, cert este că mesajul acesta este: părintele este la fel de responsabil aşa cum a fost şi în perioada de examene, aşa cum părintele a fost şi în perioada pandemiei, la fel trebuie să fie şi la începutul de an şcolar, da, să declare pe proprie răspundere, dacă sunt conştienţi de faptul că atunci când îşi trimit copilul la şcoală, acesta trebuie să fie sănătos sau să nu aibă simptomatologie”, a adăugat vicepremierul.

Noul an şcolar va începe pe 14 septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Educatie » Raluca Turcan: „Imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii, pentru toți profesorii”