Antena Meniu Search
x

Subiecte matematică BAC 2022. Exerciţii grele la mate-info

Subiecte Mate BAC 2022. Absolvenţii de clasa a 12-a au susţinut azi proba la matematică la Bacalaureat, după ce ieri comedia le-a dat bătăi de cap în proba scrisă la limba şi literatura română. Primele rezultate vor fi afişate pe 27 iunie. Până atunci, Observatornews.ro vă ţine la curent cu subiectele care au picat la matematică, imediat ce acestea vor fi publicate.

de Redactia Observator

la 21.06.2022, 11:39

UPDATE 11:25. Subiectele la matematică pentru profilul mate-info obținute de Edupedu.ro.

Subiectele la matematică la Bacalaureat 2022

Edupedu.ro

Subiectele la matematică pentru profilul ştiinţele naturii obținute de Edupedu.ro.

Subiecte matematică BAC 2022. Exerciţii grele la mate-info

Edupedu.ro

Pe acelaşi subiect

Subiectele la matematică pentru profilul tehnologic obținute de Edupedu.ro.

Subiectele la matematică la Bacalaureat 2022

Edupedu.ro

UPDATE 09:00. Absolvenţii de liceu care s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022 susțin, la această oră, proba obligatorie a profilului. Matematica, în cazul elevilor de la real.

La această probă sunt înscrişi 119.410, însă trebuie menţionat că la proba de ieri nu s-au prezentat 2.453 de candidaţi, iar alţi 39 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Accesul candidaților în centrul de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30, iar proba începe la ora 9:00, timpul destinat pentru rezolvarea subiectelor fiind de 3 ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. 

Observatornews.ro va publica subiectele şi baremul la matematică imediat ce acestea vor fi disponibile. Subiectele la istorie, primite de elevii de la profilul uman, pot fi consultate aici.

Cum se rezolvă subiectele la română la Bacalaureat 2022. Baremul de corectare a fost publicat

Ministerul Educaţiei a publicat baremul de corectare pentru subiectele la limba română. Caragiale a fost vedeta subiectului. Caracterizare de personaj şi particularităţile unei comedii studiate au fost enunţurile de la subiectul al treilea, în timp ce la primul subiect elevii au primit un text la prima vedere de Nicolae Iorga. 

Baremul de corectare la limba şi literatura română, profilul real - Bacalaureat 2022

Baremul de corectare la limba şi literatura română, profilul uman - Bacalaureat 2022

Subiectele la limba şi literatura română, profilul real - Bacalaureat 2022

Subiectele la limba şi literatura română, profilul uman - Bacalaureat 2022

BAC 2022. Aproape 120.000 de absolvenți de liceu susţin proba obligatorie a profilului

Potrivit unui comunicat al ministerului Educaţiei, la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie - iulie, s-au înscris peste 126.000 de absolvenți de liceu: 111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare. Este cel mai mic număr din istoria postdecembristă a României.

"Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie. Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie", se mai arată în comunicatul ministerului.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele scrise, la care trebuie sp obțină cel puțin nota 5 și să obţină media 6, la probele scrise.

Examenul de bacalaureat este modalitatea de evaluare a competențelor, a nivelului de cultură generală și de specializare, atins de absolvenții de liceu. Dreptul de a susține bacalaureatul îl au elevii care au promovat învățământul liceal, indiferent de forma de învățământ.

Bacalaureat 2022. Reguli în sala de examen la proba de matematică

Candidaţilor este este interzis la examenul de Bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate mai sus în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.

De asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021, elevilor le este interzis să introducă în sălile de examen manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. La fel, sunt interzise telefoanele mobile, căștile audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce poate permite conectarea la internet/la rețele de socializare.

Elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Cei care încalcă regulile sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. 

Cum poate fi corectată o greşeală la proba de matematică, în timpul examenului de Bacalaureat

Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele "Anulat", se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise, potrivit metodologiei elaborate de ministerul Educaţiei.

După ce își încheie lucrările, elevii numerotează foile, sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini. La expirarea timpului acordat pentru rezolvarea subiectelor, candidații predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit.

Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. În cazul în care un candidat refuză să predea lucrarea scrisă, acest lucru se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenți și atrage după sine eliminarea candidatului din examen.

Bac 2022. Ce conţin subiectele la matematică

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de MECTS;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conținutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea competențelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore.

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2022 pot fi accesate pe site-ul ministerului, subiecte.edu.ro.

Programa pentru susţinerea probei scrise la limba şi literatura română, valabilă pentru examenul naţional de bacalaureat 2022, sunt disponibile aici.

Alte informaţii despre BAC 2022 pot fi consultate aici.

Bacalaureat 2022. Cum se depun contestaţiile la matematică

În 27 iunie, când sunt afişate primele primele rezultate, se depun şi contestaţiile. Cei nemulţumiţi pot solicita recorectarea lucrărilor, depunând contestaţiile în intrevalul orar 12:00 – 18:00.

Acestea vor fi soluţionate între 28 şi 30 iunie 2022.

Potrivit ordinului emis de Ministerul Educaţiei, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele iniţiale. Dacă se observă o diferenţă mai mare de un punct, se numeşte o nouă comisie de evaluare, iar nota oferită de această a doua comisie va fi şi cea finală.

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica nota iniţială prin creştere sau descreştere, după caz.

Când se afişează rezultatele la Bacalaureat 2022

Primele rezultate la Bac 2022 sunt afişate în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Elevii vor afla notele finale - după contestaţii - în data de 1 iulie

Comunicarea rezultatelor la Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia. 

Cum se calculează media la BAC 2022 

Pentru fiecare candidat care a obținut cel puțin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la respectivele probe.

Pentru cei care obțin media generală 5,99, media generală se rotunjește la 6,00.

Ce urmează pentru cei care promovează examenul

Candidații care promovează examenul de bacalaureat 2022 pot continua studiile în învățământul superior, în țară sau în străinătate, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens. În urma promovării examenului de bacalaureat, absolventului i se eliberează diplomă de bacalaureat. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diploma de merit.

Ce urmează pentru cei care nu promovează Bacalaureatul

Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în sesiunile următoare. În cazul nepromovării, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Astfel, Bacalaureat 2022 are şi o sesiune de toamnă, organizată pentru elevii care nu au promovat examenul în prima sesiunea, dar și pebtru cei care au promovat examenele de corigenţe.

Calendar examene Bacalaureat 2022, iunie – iulie

  • 23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 20 iunie 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 23 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 27 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00—18:00
  • 28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Calendar Bacalaureat toamnă, sesiunea august - septembrie 2022

  • 18 – 25 iulie 2022 - Înscrierea canddaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2022 - Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 17 august 2022 -  Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 18 august 2022 -  Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
  • 19 august 2022 -  Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 22 – 23 august 2022 -  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 24 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 25 august 2022 - Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 26 și 29 august 2022 -  Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 31 august 2022 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 1 – 2 septembrie 2022 -  Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2022 -  Afișarea rezultatelor finale

La examenul de Bacalaureat 2021, rata de promovare a fost 69,8%.

Au fost 133.664 de candidaţi înscrişi, 114.136 fiind din promoţia 2021. Au fost prezenţi 126.699 de candidaţi, 110.358 din promoţia 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Educatie » Subiecte matematică BAC 2022. Exerciţii grele la mate-info