Video 11 septembrie 2001, momentul care a îndoliat Statele Unite şi remodelat lumea. Atacurile teroriste care au şocat întreaga planetă, în imagini
11 septembrie 2001. Este data care a îndoliat Statele Unite şi care a remodelat întreaga lume. Este momentul în care cuvântul "atentat" a primit o nouă definiţie, iar ideea de război convenţional a fost depăşită.
11 septembrie a îngenuncheat Statele Unite prin natura extrem de violentă a evenimentului. Nu mai puţin de 2.753 de oameni şi-au pierdut viaţa ca urmare a prăbuşirii Turnurilor Gemene sau ca urmare a afecţiunilor dobândite în urma atacului terorist de la World Trade Center. Statele Unite au reacţionat imediat după ce şi-au revenit din şocul colectiv care a cuprins întreaga naţiune: au început războaiele din Irak şi Afganistan, ultimul încheiat în urmă cu 12 zile, o dată cu retragerea definitivă a trupelor americane din Afganistan, după 20 de ani. A fost cel mai lung război din istoria Statelor Unite. Aşa cum şi atacul de pe 11 septembrie 2001 a fost cel mai sângeros moment din istoria naţiunii.
Alte două victime, identificate la 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001
Două victime ale atentatelor teroriste de la New York au fost identificate, în mod oficial, cu ajutorul unei noi tehnologii de secvenţiere a ADN-ului, cu doar câteva zile înainte de comemorarea atacurilor jihadiste de la 11 septembrie 2001, relatează AFP, citat de news.ro. Directoarea Institutului Medico-Legal al New Yorkului Barbara Sampson a anunţat marţi, într-un comunicat, că laboratorul a identificat cele de-ale 1.646-a şi 1.647-a persoane care au murit în World Trade Center.
În total, 2.753 de persoane au murit după ce un comando Al-Qaida a intrat cu două avioane de linie în Turnurile Gemene din Manhattan, la 11 septembrie 2001. Din acest total, 1.106 persoane mai sunt de identificat - reprezentând 40% dintre femeile şi bărbaţii care au murit la New York.
”În urmă cu 20 de ani, am promis familiilor victimelor de la World Trade Center că vom face tot ceea ce putem - indiferent cât timp va lua acest lucru -, pentru a le identifica pe cei dragi. Odată cu aceste două noi identificări, continuăm să răspundem obligaţiilor imperioase pe care le avem”, anunţă directoarea Institutului Medicol-Legal al New Yorkului.
Prima dintre aceste două victime este Dorothy Morgan, domiciliată pe Long Island şi ale cărei rămăşiţe, găsite în 2001, au fost supuse unor teste ADN. A doua victimă este un bărbat din ale cărui rămăşiţe au fost găsite fragmente în 2001, 2002 şi 2006, a cărui identitate rămâne secretă, la cererea familiei acestuia.
Noul judecător în dosarul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 vrea "mişcare" după nouă ani de procedură
Noul judecător militar care prezidează procesul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, în centrul militar de detenţie din baza americană Guantanamo Bay, în Cuba, colonelul Matthew McCall, anunţă că nu va grăbi finalizarea procedurii, dar că vrea o "mişcare" după nouă ani de audieri, relatează AFP, citat de news.ro.
Colonelul Matthew McCall a anunţat în instanţă, în baza americană de la Guantanamo, că nu-i va împiedica pe avocaţii lui Khalid Sheikh Mohammed şi celorlalţi patru acuzaţi să pledeze că drepturile acuzaţilor nu au fost respectate, din cauză că au fost torturaţi de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA). Cu doar câteva zile înaintea marcării a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie, comise de Al-Qaida, el le-a spus avocaţilor, acuzaţilor şi familiilor victimelor că "acest dosar este în curs într-adevăr de mult timp". "Nu resimt vreo presiune să merg la proces", a declarat el, după ce apărarea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un posibil amestec politic. Însă "mi-ar plăcea să văd o mişcare", a adăugat el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰