Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 12 studenţi clujeni, campioni la un concurs de inginerie seismică din San Francisco. Au învins 33 de echipe internaţionale de top

În ţara în care ne cutremură doar gândul la pagubele pe care le va produce următorul mare seism, avem cei mai buni viitori ingineri în proiectat clădiri care să reziste la seisme. O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj a câştigat marele premiu în San Francisco, la un concurs internaţional de inginerie seismică. 

de Redactia Observator

la 21.04.2023 , 07:53

Este momentul mult aşteptat în care echipa de la Universitatea Tehnică din Cluj a aflat că a câştigat marele premiu la "Seismic Design Competition" un concurs de inginerie seismică, organizat anual în Statele Unite ale Americii. Cei 12 studenţi, supravegheaţi de profesori, au avut de construit o clădire după anumite caracteristici, care să reziste la un mare seism. 

Răzvan Mureşan, căpitanul echipei: Totul a început de la un design pe care l-am propus și am arătat înainte ce vom face. În concurs am avut mai multe criterii pe care a trebuit să le luăm în considerare, cum ar fi arhitectura, prezentarea.

Clădirea construită de studenţii clujeni a rezistat la o forţă extrem de mare, similară unui cutremur de 7 grade, aşa cum a fost cerinţa, dar nu a cedat nici când în teste au încercat-o la un seism cu o intensitate de 5 ori mai mare.

Vezi și

În ce a constat competiţia

Pe acelaşi subiect

Structura realizată de studenții clujeni are 19 etaje și a fost construită din 2609 piese unice din lemn de balsa, fiecare fiind tăiată și lipită manual. 

Diandra Jula, studentă: Au urmat zile când stăteam și până la ora 23 la facultate.

Claudia Botic, studentă: Ne pregăteşte foarte bine pentru viaţa reală, pentru că este prima ocazie în care noi ca ingineri putem să colaborăm cu arhitecţii.

La desemnarea câştigătorilor, s-a luat în calcul nu doar rezistenţa clădirii, ci şi cât de profitabilă este în timpul utilizării.

Paul Moldovan, profesor coordonator: În funcție de greutatea structurii se calculează costul de execuție, suprafața închiriabilă trebuie să fie maximă, ca să avem beneficii financiare mari după finalizare.

Echipa Universității Tehnice Cluj-Napoca a concurat cu alte 33 de echipe ale unor universități de top de pe 5 continente, printre care 19 din SUA.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » 12 studenţi clujeni, campioni la un concurs de inginerie seismică din San Francisco. Au învins 33 de echipe internaţionale de top