Antena Meniu Search
x

141 de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza! Lucruri inedite despre domnitor

Domnia lui a reprezentat un şir de reforme în scopul de a racorda ţară şi oamenii ei la normele şi cerinţele Europei de atunci

Domnia lui a reprezentat un şir de reforme în scopul de a racorda ţară şi oamenii ei la normele şi cerinţele Europei de atunci

Astfel, Cuza-Voda rămâne în memoria colectivă drept o personalitate exemplară. Şi, totuşi, o altă faţetă a personajului, poate tot atât de spectaculoasă, a rămas în penumbră, fiind mai puţin cunoscută.

Cafeaua, femeile şi ţigările i-au grăbit sfârşitul!

Excesul de tutun, de cafea neagră şi timpul irosit aveau să-i afecteze inima şi să-i grăbească sfârşitul, pe fondul bolilor de plămâni şi de inimă de care suferea. Pe lângă multe aventuri amoroase cu femei întâmplătoare, insignifiante, îşi dezvoltă şi cariera de jucator de noroc, pe care şi-a exercitat-o din plin la Cazinoul din Galaţi. Aici l-a întâlnit pe belgianul Charles Liebrecht, temutul şi atotputernicul membru al camarilei de mai târziu, chelner şi marcher de biliard. Acesta a speculat din plin slăbiciunile omeneşti ale domnitorului şi-i făcea legături cu femei galante şi chiar îl ajută să câştige la cărţi şi îl împrumuta cu bani spre a putea ieşi din situaţii financiare dificile.

În mod deosebit, lui Cuza i-a plăcut puterea, din moment ce, dincolo de timpuri şi moravuri, a rămas mereu în funcţii publice: fie ofiţer, fie preşedinte de judecătorie, fie parcălab şi întotdeauna la Galaţi, unde se instalase după revenirea la Paris. Firea risipitoare şi practicarea jocurilor de noroc ori frecventarea localurilor de plăceri au făcut să-şi risipească repede averea moştenită, iar leafa să-i fie întotdeauna insuficientă.

Starea de nevoie materială l-a determinat, printre altele, să se căsătorească, la 30 aprilie 1844, cu Elena Rosetti, fiica postelnicului Iordache, o familie bogată şi reprezentativă pentru Moldova timpului. Mariajul i-a asigurat, pentru o bună bucată de timp, un anumit confort material.

Unde s-a născut Cuza?

Nu există dubii în privinţa datei naşterii lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a venit pe lume pe 20 martie 1820. Lucrurile nu sunt la fel de clare în privinţa locului naşterii lui Cuza.

Majoritatea biografiilor menţionează oraşul Bârlad. Oraşul în sine îl numeşte pe Cuza "Fiu al plaiurilor bârlădene" şi organizează în fiecare an Zilele Cuza.

Dar un orăşel mai mic aflat la 67 de kilometri distanţă, mai precis localitatea Huşi, contesta această teorie. Alexandru Ioan Cuza s-ar fi născut la Huşi, într-o casă de pe fosta stradă I. Gh. Ducă nr. 58 (actuală A. I. Cuza).

Profesorii huşeni susţin că, în perioada 1819-1834, Ion Cuza, tatăl domnitorului, a fost ispravnic al judeţului Fălciu, cu reşedinţa la Huşi. Deci, Alexandru, fiul ispravnicului, n-avea cum să se nască la Bârlad, care aparţinea atunci de judeţul Tutova. Un alt argument este testamentul domnitorului, întocmit în 1873, la Florenţa (în timp ce se afla în exil), în care nu se aminteşte nimic de Bârlad, scrie ziaruldeiasi.ro.

De ce nu s-a făcut Cuza doctor?

Anul 1836 şi tânărul Alexandru Ioan Cuza se afla la Paris după ce şi-a dat Bacalaureatul în Litere în decembrie 1835. Era atras de medicină şi ar fi vrut să se facă doctor. Din păcate, după ce a asistat la o lecţie practică de disecţie în morga unui spital parizian, Cuza s-a hotărât că poate Dreptul i se potriveşte mai bine. Este o meserie mai "prietenoasă" cu stomacul.

Cuza, un peşte pe uscat

Alexandru Ioan Cuza s-a născut în ultima zi a zodiei Peşti (20 martie). Odată împlinită Unirea, Cuza a sărit din reforma în reforma. Mereu găsea alt domeniu care trebuie reformat, altă nevoie a unui stat nou-născut care trebuia să fie satisfăcută. Din punctul acesta de vedere, putem vedea o asemănare destul de mare între personalitatea omului politic şi profilul zodiei sale.

Peştii şi gemenii au o compatibilitate astrologică destul de mare. Menţionăm acest lucru deoarece Elena, soţia lui Cuza care a fost alături de el până în ziua morţii, s-a născut în zodia Gemeni (17 iunie).

Deși soția sa nu a avut copii, ea i-a crescut ca pe propriii săi copii pe cei doi fii avuți de Cuza cu amanta lui, Elena Maria Catargiu-Obrenović: Alexandru Ioan Cuza 1862 (unele surse menționează anul 1864) și Dimitrie Cuza (1865 - 1888), care s-a sinucis.

A murit pe 15 mai 1873, la 53 de ani,  în exil în Germania şi a fost înmormântat inițial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » 141 de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza! Lucruri inedite despre domnitor