Ziua în care toată lumea s-a temut că începe războiul. Rușii se distrează: Anunţaţi vă rog calendarul ”invaziilor” noastre pe tot anul
Autorităţile şi presa de stat din Rusia se distrează pe seama "datei invaziei" ruse în Ucraina. Presa occidentală a anunțat citând surse din serviciile americane de informaţii că invazia rusă va avea loc, miercuri pe 16 februarie.
Ziua de miercuri,16 februarie 2022, va intra în istorie ca ziua în care toată lumea s-a temut că Rusia va ataca Ucraina. ”Rugăminte către sursele de dezinformare în masă din SUA și Marea Britanie, Bloomberg, The New York Times, The Sun, etc anunţaţi vă rog calendarul ”invaziilor” noastre pe tot anul care vine, pentru că vreau să-mi planific concediul", a scris pe Telegram Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.
Oficialii din Rusia se amuză pe seama ''datei invaziei'' în Ucraina anunţată de Occident
Mai multe publicații străine, printre care CNN, New York Times, agenții ca Reuters și AP, dar și Der Spiegel și Politico au scris, cu trimitere la propriile surse, că data posibilă a unei invazii militare în Ucraina ar fi 16 februarie.
Săptămâna trecută, unele siteuri anglo-saxone au indicat, citând surse anonime din administraţia SUA şi din serviciile de informaţii americane, că Rusia ar putea lansa o operaţiune împotriva Ucrainei chiar miercuri, 16 februarie. Respectivele surse au precizat şi că menţionarea unei date specifice ar putea face parte tocmai dintr-un efort de dezinformare al Rusiei.
- Moscova neagă "orice implicare" în atacuri cibernetice în Ucraina: "E previzibil să ne acuze de orice"
- Minskul dă asigurări că "nici măcar un singur militar" rus nu va rămâne în Belarus la finalul exerciţiilor...
- NATO: Nu am văzut nicio retragere. Din contră Rusia continuă să aducă soldați la granița cu Ucraina
Două publicaţii britanice, The Sun şi The Mirror, care citează surse din serviciile secrete americane au scris chiar că Vladimir Putin ar fi urmat să dea ordinul de invazie a Ucrainei la ora miercuri dimineața la ora 3.00. "Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniştiţi. Dimineaţa, am început ziua în mod calm şi profesional", a comentat netulburat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Întrebat de eventuale contacte cu ţări străine în cursul nopţii, acesta a răspuns: "Nu avem obiceiul să intrăm în contact cu ţări străine noaptea". "Nu aş spune că ne amuză, dar bineînţeles, aşa ceva ne lasă perplecşi", a nuanţat ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov.
"Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri", a comentat cu umor și ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov.
Edward Snowden, autorul dezvăluirilor despre sistemele de supraveghere ale Statelor Unite, a scris pe Twitter: ”Nu există nimic mai grotesc decât presa care împinge la război”. ”Dacă nimeni nu se prezintă la invazia pe care Biden a programat-o mâine la ora 3 dimineața, nu spun că credibilitatea jurnalistică a fost folosită la una dintre acele campanii de dezinformare despre care presei îi place să scrie, dar ar trebui să ia în considerare cel puțin această posibilitate.”
Povestea unui război anunțat
Pe 18 ianuarie Casa Albă a avertizat că Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment: ”Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina. Nicio opțiune nu este exclusă pentru a răspunde unui asemenea atac". Pe 11 februarie, Joe Biden le-a spus aliaților din NATO că Putin s-a decis să invadeze Ucraina. Atunci SUA au avertizat cu privire la „posibilitatea” unei invazii rusești în următoarele zile, care ar putea implica un atac asupra Kievului și le-au recomandat tuturor americanilor din Ucraina să părăsească țara în următoarele 48 de ore.
Luni, 14 februarie, oficialii NATO avertizau din nou că o intervenţie militară rusă poate avea loc în orice moment. Prim-ministrul britanic Boris Johnson declara tot atunci că situaţia este "foarte, foarte periculoasă" şi că o invazie rusă este posibilă "în următoarele 48 de ore". Presa internațională a început apoi să relateaze că potrivit serviciilor secrete occidentale, Rusia ar putea declanşa invazia Ucrainei miercuri. Joe Biden a declarat marți noapte că un atac rusesc în Ucraina e "încă posibil".
Ruşii păstrează un număr considerabil de soldaţi la graniţele Ucrainei, chiar dacă anunţă că a retras parțial soldați. Chiar şi-aşa, Vladimir Putin continuă să susţină că nu îşi doreşte un război sau o invazie, cel puţin nu pentru moment, şi că este dispus să continue negocierile cu SUA şi NATO. Condiţia este aceeaşi: cerinţele Rusiei trebuie să fie respectate de Occident.
Între timp, Ucraina s-a trezit ţinta mai multor atacuri cibernetice. Site-ul Ministerului Apărării a picat şi au fost atacate şi site-urile a două bănci. Centrul ucrainean pentru securitate cibernetică spune că ar fi vorba despre hackerii ruşi, însă Casa Albă nu a confirmat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰