Antena Meniu Search
x

250 de militari polonezi, la Craiova. Soldaţii mănâncă româneşte şi ne admiră frumuseţile

250 de polonezi învaţă, de patru luni, cum este sa fie români. Ei fac parte din divizia care se află în ţara noastră pentru exerciţii militare comune.

Vezi și

250 de polonezi învaţă, de patru luni, cum este sa fie români. Ei fac parte din divizia care se află în ţara noastră pentru exerciţii militare comune între partenerii NATO. Printre exerciţiile din poligoane, nopţile pierdute în alertă sau misiunile de recunoaştere, soldaţii mănâncă româneşte şi ne admiră frumuseţile.

Bridaga 26 Infanterie Neagoe Basarab este, de 4 luni, gazdă pentru 250 de militari polonezi detaşaţi în ţara noastră.

Exercitiile de tip joint-forces in care militarii polonezi iau parte alaturi de roman, sunt foarte importante, avand in vedere amenintarile care pot avea loc pe teritoriul tarii noastre, dar si pe teritoriul altor state la care trebuie sa actioneze integrat forte ale NATO. 

Chiar dacă vorbim despre nişte antrenamente, orice ieşire a trupelor din bază este planificată în cel mai mic detaliu.

Pawel Cupa, comandant polonez: "România este o ţară prietenoasă pentru noi. Suntem acei băieţi care au ajuns primii aici, încercăm să ne acomodăm cu condiţii noi, să ne acomodăm cu noi conexiuni, mai ales conexiunile cu soldaţii români. Am învăţat multe împreună dar şi unii de la ceilalţi." 

Şi s-au adaptat stilului de viaţă românesc. Locotenentul Bartlomiej Czeremski spune că este uimit de frumuseţea munţilor de la noi. Are doar 28 de ani dar este comandantul unei companii din care fac parte peste 20 de soldaţi. 

Bartlomiej Czeremski, comandant divizie: "Sunt în armată de 9 ani şi jumătate. În timpul luptei, nu este timp de întrebări, noi trebuie să vorbim o limbă comună, să ştim procedurile şi să ne dezvoltăm automatisme."

Bartlomiej spune că a visat de mic să devină militar şi nu s-a abătut niciodată de la acest gând. Acum, el face parte din trupele de elită ale armatei poloneze, care participa la cele mai importante acţiuni militare. 

Bartlomiej Czeremski: "Cea mai importantă misiune pentru mine de până acum este cea de aici, să fiu în România. De asemenea, am fost detaşat şi în Lituania, dar, până acum, nu am ajuns în Afganistan sau Irak pentru că nu am avut ocazia. Sunt câteva diferenţe culturale între noi, dar cred că ne întelegem foarte bine şi nu sunt probleme în a coopera."

Tocmai pentru că sunt diferenţe, exerciţiile militare comune sunt necesare pentru toate armele ministerului.

Gabriel Ţuguran, militar român: "Ne pregatim pe timp de pace pentru ca intr+o situatie reala sa actionam cat mai rapid si sa ne ajute sa ne indeplinim misiunea."

La baza multinaţională, polonezii şi-au construit chiar şi o capelă.

Militarii polonezi se vor întoarce în ţara lor în două luni dar locul le va fi luat de alţi colegi pregătiţi pentru schimbul de experienţă cu românii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » 250 de militari polonezi, la Craiova. Soldaţii mănâncă româneşte şi ne admiră frumuseţile