Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 30 de copii ajunşi la spital în 2024, după ce au fost spălaţi cu soluţie de oi. Doar spitalele mari au antidotul

Spălarea copiiilor cu substanţe de uz veterinar devine un fenomen incredibil care îngrijorează medicii. Zeci de copii au murit sau au intrat în comă după ce părinţii au încercat să îi scape de păduchi cu tratamente pentru blana oilor. Aceste substanţe sunt arme chimice, avertizează medicii. Cele mai recente victime sunt trei surori din Bacău. 

de Adrian Obreja

la 04.09.2024 , 20:31

Mama fetiţelor de patru, şapte, respectiv nouă ani le-a spălat părul cu Diazinol, soluţie deparazitantă pentru oi. Abia când fiicele lor au leşinat, părinţii şi-au dat seama că au greşit grav. Le-au dus la spital, unde medicii le-au dat vestea cu menajamente.

"Fetiţele de patru, respectiv şapte ani au o evoluţie bună, în schimb, pacienta de nouă ani s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii, pacienta a fost intubată, prognosticul ei fiind rezervat", a declarat Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Iaşi.

Fetiţele de patru, respectiv şapte ani au o evoluţie bună, în schimb, pacienta de nouă ani s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii, pacienta a fost intubată, prognosticul ei fiind rezervat.

Vezi și

Spălarea copiiilor cu substanţe de uz veterinar, un fenomen care îngrijorează medicii

Pe acelaşi subiect

Cu 24 de ore înainte, un copil de doi ani a ajuns la acelaşi spital cu aceeaşi problemă. Îngrijoraţi, medicii vorbesc despre un fenomen periculos.

"De la începutul anului, comparativ cu anii trecuţi, numărul cazurilor este foarte mare. Depăşim 30 de cazuri. Este o problemă, din punctul meu de vedere, de sănătate publică", spune Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Iaşi.

Soluţia cu care au fost spălaţi copiii este doar pentru uz veterinar. Extrem de puternică, trebuie diluată şi la tratamentul animalelor. Cel puţin 200 de litri de apă la o cutie de 200 de miligrame.

Pe eticheta recipientului sunt indicate cele patru specii ţintă: vaci, oi, capre şi porci. În schimb, simbolul lor este unul extrem de mic, abia se vede.

Din neglijenţă sau neştiinţă, unii părinţi toarnă Diazinol în apa cu care spală copiii.

"În momentul în care le fac baie, el devine volatil. Probabil că o parte se mai absoarbe şi prin pielea capului, prin scalp. Dar se absoarbe prin respiraţie. El, practic, este rudă cu armele chimice", spune Cornel Gingărașu, medic veterinar.

Unii părinţi toarnă Diazinol în apa cu care spală copiii

Odată inhalaţi, vaporii toxici afectează sistemul nervos, plămânii şi inima cu efecte nocive imediat.

"Primele simptome sunt, de fapt, digestive. Începe să aibă greţuri, să saliveze, să tremure. După aceea încep să aibă tulburări de echilibru, ca şi cum ar fi beţi, în stare ebrioasă. Cad din picioare. Tremură din ce în ce mai mult, respiră frecvent. Inima intră într-un travaliu cumplit şi până la urmă se opreşte", explica Cornel Gingărașu, medic veterinar.

Singurul antidot pentru intoxicarea cu Diazinol este atropina pe care doar spitalele mari o au. Părinţii trebuie să spună din start doctorilor şi-au spălat copiii cu soluţia pentru uz veterinar, ca medicii să pregătească tratamentul eficient.

"Acasă nu ai cum! Doar să încerci să-l speli. Îl scoţi undeva la aer curat şi îi speli soluţia imediat cu apă şi săpun de pe corp", spune Cornel Gingărașu, medic veterinar.

Medicii se tem de un val şi mai mare de otrăviri odată cu începerea şcolii, când părinţii vor încerca să îşi scape copiii de păduchi. Avertizează autorităţile că este nevoie de o campanie de informare, în special în mediul rural.

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » 30 de copii ajunşi la spital în 2024, după ce au fost spălaţi cu soluţie de oi. Doar spitalele mari au antidotul