Antena Meniu Search
x

Video 600 de soldaţi, trimişi să rezolve problema dronelor ruseşti de la graniţă. Localnicii au planuri cu noile buncăre: "Băgăm caprele la iarnă"

600 de militari vor fi trimişi la graniţa României cu Ucraina. Vor supraveghea malul Dunării de la Galaţi până la Sulina. Dacă situaţia va escalada, vor putea să bruieze electronic sau chiar să doboare drone care ne încalcă spaţiul aerian. Măsura vine după ce o nouă dronă a ruşilor s-a prăbuşit, ieri, la mică distanţă de un depozit militar din Tulcea.

de Redactia Observator

la 14.09.2023, 20:01

Vezi și

Militarii de la Brigada 10 Geniu au revenit şi azi în Plauru, satul lângă care s-au prăbuşit până acum două drone ale ruşilor. Consolidarea adăposturilor de apărare civilă de aici a fost supravegheată de locţiitorul Statului Major. Generalul a anunţat şi alte măsuri de protecţie.

Vlad Gheorghiță, locțiitor al şefului de Stat Major: Suntem pregătiţi foarte curând să dislocăm până la 600 de militri în această zonă. Incluzând pe cei care se află în serviciul de luptă şi aici mă refer la supravegherea aeriană, la poliţia aeriană, serviciul de intervenţie cu nave.

Militarii vor supraveghea graniţa cu Ucraina de la Galaţi până la Sulina

Militarii pot trece şi la acţiune, în caz că dronele ruseşti ne violează spaţiul aerian.

Pe acelaşi subiect

Vlad Gheorghiță, locțiitor al şefului de Stat Major: În funcţie de valoarea ameninţării o să adoptăm toate dispozitivele astfel încât să putem să contracarăm. Că este contracarare electronică, că este cinetică, că este de altă natură.

"Un risc major pentru populaţia din zonă este dacă dronele ruseşti ar lovi aceste vapoare petroliere situate pe malul ucrainean, sunt foarte aproape de malul românesc, cam 150 de metri. O eventuală explozie ar fi catastrofală pentru ucraineni, însă consecinţele s-ar resimţi şi pe teritoriul românesc", spune Cristi Popovici, reporter Observator.

Momentan, adăposturile de beton din Plauru rămân o primă măsură de protecţie.

Tudor Cernegă, primar Ceatalchioi: Dacă am avea 70-80 de kilograme de explozibil, punem în partea aialaltă, la un metru-doi de acolo, aici vom fi în siguranţă şi nu vom păţi nimic.

Mai în glumă, mai în serios, localnicii se obişnuiesc cu gândul că ar putea fi nevoiţi să intre aici.

Reporter: Le veţi folosi pe astea de aici?

Localnic: Păi eu ştiu, dacă o fi nevoie. Vedem.

Localnic: Băgăm caprele acolo, la iarnă.

Localnic: Deocamdată sunt bune, ce să facem? Păi da. Decât deloc, mai bine să fie ceva.

Noile măsuri de securitate au fost anunţate după ce o a treia dronă rusească s-a prăbuşit pe teritoriul României. Aparatul de luptă a căzut lângă comuna Nufăru, la 17 kilometri de graniţa cu Ucraina. Şi la mică distanţă de un depozit militar unde sunt ţinute arme şi combustibil.

"Depozitul armatei, care se află în mijlocul câmpului, este la aproximativ 800 de metri faţă de locul în care a căzut drona. Aceasta este doar intrarea, iar în interior se află altă uşă care este securizată. Depozitul se întinde, cu siguranţă, sub acest câmp pe care nu se cultivă nimic", spune Adrian Obreja, reporter Observator.

Prăbuşirea dronei i-a panicat pe oamenii din Nufăru

Localnică: Mi-e foarte frică. Din ce în ce mai multă frică. Te gândeşti că avem copii şi se poate întâmpla să ne cadă şi în curte.

Localnică: Guvernul nostru zice: păi nu ne atacă nimeni! Cum, domnule, nu ne atacă când drona a căzut la nici un kilometru de sat? Cum este posibil aşa ceva? Armata noastră ce păzeşte?

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, dă asigurări că alianţa protejează România. Iar flancul estic va fi consolidat.

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Nu vedem nicio intenţie din partea Rusiei să declanşeze ceva împotriva NATO, iar descurajarea pe care noi o arătăm prin această forţă colectivă este cea mai bună apărare.

Fostul ministrul de externe, Cristian Diaconescu, crede că protejarea românilor poate fi făcută şi pe căi diplomatice.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: România are din 2011 un parteneriat strategic confirmat cu Turcia. Ar fi o soluţie interesantă.

Atacurile ruseşti au continuat şi noaptea trecută în portul Ismail. Armata ucraineană a anunţat că a doborât 32 de drone. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » 600 de soldaţi, trimişi să rezolve problema dronelor ruseşti de la graniţă. Localnicii au planuri cu noile buncăre: "Băgăm caprele la iarnă"