70 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Națiunilor Unite
În urmă cu 70 de ani, la 24 octombrie 1945, Carta Națiunilor Unite, adoptată la 26 aprilie 1945, intra în vigoare, constituindu-se astfel Organizația Națiunilor Unite
- Filmul tragediei din Vâlcea, unde o şoferiţă de 23 de ani a plonjat cu maşina în râul Olt. DETALII la Observator 17:00
- Cum putem reduce dobânda unui credit. La ce să fim atenţi atunci când ne împrumutăm
În urmă cu 70 de ani, la 24 octombrie 1945, Carta Națiunilor Unite, adoptată la 26 aprilie 1945, intra în vigoare, constituindu-se astfel Organizația Națiunilor Unite
O serie de conferințe diplomatice internaționale au fost organizate în ultima parte a secolului XIX-lea și prima parte a secolului XX, toate având un scop comun, și anume constituirea unei organizații internaționale, care să faciliteze colaborarea dintre state în scopul menținerii păcii. Se dorea, astfel, prevenirea unei noi conflagrații mondiale.
Societatea Națiunilor a fost prima organizație internațională ce urmărea prevenirea războiului și a avut un rol deosebit de important în evoluția la nivel internațional a viitoarelor structuri de menținere a păcii. Deși nu și-a atins obiectivul principal, Liga Națiunilor a reprezentat în mare parte, un model pentru organizarea, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, a unei noi organizații internaționale — Organizația Națiunilor Unite.
Ideea înființării unei organizații internaționale a aparținut Statelor Unite și Marii Britanii cu mult timp înainte de sfârșitul războiului, procesul în sine fiind destul de anevoios, dat fiind contextul internațional, când majoritatea statelor europene erau implicate în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial.
- Aglomeraţie la metrou, pentru că trenurile circulă mai rar faţă de graficul aprobat pe Magistrala 2. Mai mulţi...
- Moldovean căutat de poliţia germană, prins în Vama Albiţa. Tânărul se ascundea printre pasagerii unui microbuz
- "Mi-au rupt sufletul. Dezastru!" Mihaela și tatăl ei au murit după ce s-au scufundat cu mașina în apele...
- Spital de pediatrie modern la Iaşi, dar fără personal suficient, după ce posturile au fost blocate de Ordonanţa...
- "Nu s-a băgat nimeni să o scoată". Filmul tragediei din Vâlcea, unde o şoferiţă de 23 de ani, tatăl şi...
La 9 august 1941, în Golful Placentia din Terra Nova, s-a desfășurat întâlnirea dintre premierul britanic Winston Churchill și președintele american Franklin Delano Roosevelt.
Ca urmare a acestei întâlniri, la 12 august 1941, a fost elaborat un document — Carta Atlanticului, format din 8 puncte, care stipula printre altele: respectarea dreptului popoarelor de a-și alege propria formă de guvernământ și restaurarea dreptului de auto-guvernare al popoarelor care au fost lipsite de acesta, colaborarea economică între națiuni, pentru ameliorarea condițiilor de muncă, progres economic și securitate socială, instaurarea unei păci durabile care să asigure securitatea statelor, dar și crearea unui sistem larg și permanent de securitate și dezarmarea națiunilor agresoare prin eliminarea arsenalului militar.
CONTINUAREA AICI!
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰