A găsit cineva o dronă submarin? Armata Română a pierdut-o, în cadrul unui exerciţiu. Răspunde la numele de "Vasilică"
Singura dronă submarin a Armatei Române, poreclită cu afecţiune "Vasilică" de către militari, a dispărut în Marea Neagră, după un exerciţiu militar.
Singura dronă submarin a Armatei Române, poreclită cu afecţiune "Vasilică" de către militari, a dispărut în Marea Neagră, după un exerciţiu militar.
În loc să se apuce s-o caute imediat şi să anunţe incidentul, 3 ofiţeri şi comandantul lor au ascuns disparţia.
Deşi Vasilică a dispărut acum aproape 4 luni de zile, abia acum s-a declanşat urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu şi omisiune a sesizării.

- AUR, POT și SOS atacă la CCR legile care permit Armatei Române să doboare dronele, susţine Elena Lasconi:...
- Șofer teribilist și inconștient, filmat făcând drifturi într-un sens giratoriu din Focşani. Tânărul, amendat...
- Autoturism de lux, dispărut din Olanda, găsit în România. Cine se afla la volan
- Bătrână transportată în portbagajul unei maşini, pe un drum din Mehedinţi. Un alt şofer a filmat momentul bizar
- "Ne câştigăm şi noi existenţa la copii". Samsarii care vând fructe pe marginea drumului, luaţi cu asalt de...
Sunt vizaţi trei ofiţeri care au participat la exerciţiul în urma căreia aparatul nu a mai fost găsit. De asemenea, este vizat si comandantul pentru ca nu a spus nimanui ca au pierdut drona.
Vasilică era o dronă specială. Vehiculul subacvatic autonom SECRIS cântărea doar 25 de kilograme şi a fost creat de cercetătorii Forţelor Navale Române pe o platformă subacvatică achiziţionata de la o firmă de profil din Statele Unite.

Echipamentul aparţine Centrului de Cercetare Ştiinţifică al Forţelor Navale şi era folosit pentru cercetări civile de cartografiere a zonelor cu epave dar şi când erau semnalate pericole militare.
“Platforma face parte dintr-un sistem de protecţia porturilor maritime şi fluviale împotriva obiectelor de natura de incident de securitate: corpuri imersate necunoscute sau cunoscute care pot împiedica navigaţia”, a declarat Comandor Dr. Ing. Georgica Slamnoiu, Comandant Centru Cercetare Ştiinţifică Forţele Navale.
Ancheta procurorilor militari legată de pierderea dronei subacvatice a cărei valoare este estimată la o sută de mii de euro nu este singura investigaţie ce vizează centrul de cercetări ştiinţifice al forţelor navale. procurorii anticorupţie fac şi ei o anchetă penală, legată de posibile ilegalităţi în ceea ce priveşte cheltuirea banului public.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰