Antena Meniu Search
x

Video Aerodromul Alexeni din Ialomiţa, părăsit de 20 de ani, va deveni cel mai mare aeroport privat din țară. Investiție de 400 de milioane de euro

Aeroportul Otopeni ne rămâne mic, iar alternativa vine din Ialomița. O fostă bază militară aviatică, veche de 73 de ani, se va transforma în cel mai mare aeroport privat din ţară. Terminalele vor fi ridicate la o oră de București şi vor costa 400 de milioane de euro. Unul dintre investitori este un om de afaceri român care a inventat scannerele pentru avioane şi camioane. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 22.03.2024, 22:05

Vezi și

Un hangar uriaș, clădiri de birouri, spații de antrenament şi ateliere. Abandonate și măcinate de vreme. Dintre buruieni și pământ crăpat, pista încearcă să spună că aici a fost un aerodrom cândva. 

Niciun avion nu a mai decolat de pe Aerodromul Alexeni din Ialomiţa de 20 de ani. Unde luptau militarii nemţi acum un secol, astăzi domneşte liniştea asurzitoare. Autorităţile vor să redea acum gloria de altădată a Patriei Elicopterelor. 

  • Cristina Filip, reporter Observator: Aeroportul Alexeni va apărea pe locul primului regiment de Elicoptere din România. Conform proiectului, aeroportul va avea două terminale, unul pentru pasageri care se va îtinde pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați și va putea prelua anual un flux de 6,5 milioane de călători. Cel de al doilea terminal, terminalul cargo, se va întinde pe 20.000 de metri pătrați iar prin el vor trece anual 10.000 de tone de marfă. 

Vorbim despre o suprafață cât aproape opt terenuri de fotbal. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sute de soldați se refugiau în Alexeni. Încă înainte să devină aeroport, pe câmpul din Alexeni aterizau avioane și elicoptere militare. Gheorghe Proca, fost militar, ştie locul ca în palmă. 

Pe acelaşi subiect
  • Gheorghe Proca, fost militar: Ne aflăm la intrarea în fosta bază militară, Aeroportul Alexeni, care găzduia atât unităţile de aviaţie, unităţile de aviaţie antiaeriană, radiolocaţie. Aici a fost garat elicopterul lui Ceauşescu. 

Aerodromul Alexeni este locul în care a fost inaugurat primul supersonic românesc

L-a inaugurat dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu, de a cărui vizită îşi mai amintesc localnicii şi acum, după aproape 50 de ani. 

Baza militară a fost abandonată în anul 2000. Unsprezece ani mai târziu, aici s-a organizat un mitting aviatic, transmis în direct de Observator. 

  • Sonia Simionov, reporter Observator: Au zburat aici şapte avioane ale României, Aerodrom România şi acum se pregăteşte să zboare chiar una dintre colegele noastre, Cristina Sava, şi să facă nişte loopinguri şi alte foarte multe acrobaţii. Au fost sute de oameni care au venit să vadă aceste spectacol aerian. 

Odată reconstruit, aeroportul - care se află la aproximativ o oră de mers cu maşina de Bucureşti şi mai puțin de două ore de Constanţa - ar putea prelua din traficul low-cost de pe Henri Coandă. 

  • Alexandru Potor, administrator public Ialomiţa: Patru ani de zile este perioada de construcție. Creează locuri de muncă, dezvoltare economică, vă concentra foarte multe companii care vor deservi în mare parte acestui aeroport, impozite, taxe locale. 

Planuri pentru un alt aeroport există şi în sudul Capitalei, la Adunaţii-Copăceni. Primele intenţii au fost în urmă cu 15 ani, dar şantierul nu a început nici acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Aerodromul Alexeni din Ialomiţa, părăsit de 20 de ani, va deveni cel mai mare aeroport privat din țară. Investiție de 400 de milioane de euro