Antena Meniu Search
x

Alertă de măști neconforme! Zeci de milioane de măști retrase din mari magazine și farmacii din România

Peste 30 de milioane de măști de protecție au fost oprite de la comercializare, în România, pentru că nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Țara noastră a emis, prin sistmeul RAPEX, șapte alerte de măști neconforme aflate pe piață, provenite din China, potrivit sistemului de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Comisiei Europene.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 27.11.2020, 09:39

Măști de protecție vândute la o farmacie
Măști de protecție neconforme, scoase de pe piață în România - Profimedia Images
  • Lidl, Kaufland, Mega Image, Rewe, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM și Lukoil, sancționate
  • Marile lanțuri farmaceutice Sensiblu şi Help Net, de asemenea amdendate

Măștile de protecție din China, care poartă marcajul CE, nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de către un organism relevant și ar putea să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță.

Astfel, aceste măști ar putea să nu protejeze în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare.

Amenzi pentru mari companii din România

În urma controalelor efectuate de ANPC între 23 octombrie și 23 noiembrie, pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măștilor, au fost constatate nereguli la unele dintre cele mai mari companii de retail din România.

Lidl, Kaufland, Mega Image, Rewe, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme, se arată în raportul ANPC, obținut de Agerpres.

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

ANPC a aplicat 668 de sancțiuni contravenționale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Peste 30 de milioane de măști neconforme

ANPC a verificat un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei.

Ce nereguli au găsit inspectorii

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Produsele notificate de România nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149: 2011 + A1: 2009 FFP2.â

Autorităţile recomandă retragerea produselor de pe piaţă.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene. 

Joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie sub denumirea de "acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Alertă de măști neconforme! Zeci de milioane de măști retrase din mari magazine și farmacii din România