Algele marine ne-ar putea salva! Infecţiile din spitale ar putea dispărea cu ajutorul lor
Algele de care ne împiedicăm pe malul mării în fiecare vară ar trebui să fie, de fapt, cele mai bune prietene ale noastre!
Algele de care ne împiedicăm pe malul mării în fiecare vară ar trebui să fie, de fapt, cele mai bune prietene ale noastre! Din algele marine se extrag cele mai bune substanţe folosite în cosmetică, agricultură şi medicină.
Avem Marea Neagră aproape şi algele ne-ar putea ajuta să ne vindecăm în spitale, nu să luăm boli grave din cauza bacteriilor. Cercetătorii români spun că ultimele studii care s-au făcut pe albine au demonstrat că algele sunt miraculoase în această privinţă. Astfel nu exclud ca aceste substanţe să aibă efecte similare şi asupra bacteriilor care duc la producerea de infecţii iintraspitalicesti.
Laura Boicenco, biolog INCDM Grigore Antipa:
Există un studiu incipient realizat de cercetătorii din Franţa în care extracte dinanumite specii din alge au fost testate de albinedeoarece acestea aveau o bacterie care producea mortalităţi masive şi a crescut gradul de supravieţuire când au fost tratate cu aceste extracte.
Pe piaţa cosmeticelor, algele sunt la mare căutare.
Laura Boicenco, biolog INCDM Grigore Antipa:
Speciile oportuniste care se dezvoltă mult şi le găsim vara pe plajă pot fi utilizate în diverse scopuri. Pot fi utilizate în medicină, în cosmetică, de asemenea pot fi îngrăşământ în agricultură.
Chinezii şi japonezii folosesc şi astăzi algele pentru proprietăţile lor antiîmbătrânire. Cercetătorii din România au reuşit să demonstreze eficienţa algelor marine, dar încă nu pot scoate un produs pe piaţă.
Tania Zaharia, director adjunct INCDM:
Algele marine reprezintă o bioresursă, o modalitate de utilizare ar fi în cosmetică. Am extras nişte principii active pe care le-am înglobat în produse pentru tratamentul paradontozei cu rezultate foarte bune. Sperăm ca acest proiect să iasă să putem realiza cercetările şi să obţinem un produs care poate fi pus pe piaţă.
Lumea întreagă beneficiază de algele pe care noi le ignorăm. În Scoţia şi Irlanda, se fabrică şi pâine din alge, iar în Japonia fac parte din hrana zilnică, în salate, pentru fabricarea sushi-ului, ca garnitură, ba chiar intră în compoziţia unor produse de cofetărie, prăjituri sau îngheţată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰