Video Andrei a vrut să facă o refinanţare şi a apelat la un broker. Cu cât i-au scăzut ratele? "Eu zic că este un mare avantaj"
Românii sunt mari amatori de credite. După ce unii s-au împrumutat în condiţii proaste ori s-au îndatorat prea mult, acum suflă şi în iaurt. Brokerii de credite au devenit favoriţii celor care îşi doresc bani de la bancă. Doar anul trecut 4 din 10 credite au fost intermediate de brokeri. Iar trendul se menţine şi în 2024.
La doi ani după ce a contractat două credite în lei, unul pentru achizitia unui apartament si al doilea pentru constructia unei case, Andrei Petrovici e interesat de o refinanțare. Ratele sale au crescut foarte mult și are nevoie de o oferta mai bună.
Cu cât au scăzut ratele după refinanţare
"Una dintre ele a crescut de la 1300, undeva la 1800 aproape şi cealaltă a crescut de la 6600, la 9700. După refinanţare, o scădere a ratei de la aproape 12.000, la 8000. Eu zic că este un mare avantaj. Brokerul îmi uşurează toată munca", spune Andrei Petrovici, client.
Costurile mici, dar şi dobânzile avantajoase i-au făcut pe români să le acorde brokerilor...un credit de încredere.
- Când vor scădea ratele după ce BNR a redus dobânda-cheie. Cei cu IRCC mai au de aşteptat
- BNR a redus dobânda cheie la 6,75% pe an, pentru prima dată în ultimii 3 ani
- Ședință crucială la BNR. S-ar putea decide prima tăiere a dobânzii cheie, după 3 ani şi 6 luni
- Urs văzut în parcul central din staţiunea Buşteni. A fost emis un mesaj RO-Alert
- Autorii măcelului de la Urziceni, trimiși în judecată. 19 membri ai clanului Catană au fost acuzați de omor...
"Brokerul de credite acţionează ca un intermediar între client şi bancă, dar este omul clientului. Obţine toate ofertele din piaţă, le discută cu clientul, îi explică orice neclaritate. Astfel încât procesul de creditare să fie înţeles. Se ocupă de toată partea de acte, de la aprobarea financiară, până la cea finală", a declarat Mariana Văcărescu, broker.
Oamenii au început să înţeleagă rolul brokerilor
Serviciile oferite de brokeri nu sunt plătite de către clienţi, ci de către instituțiile de creditare, pe baza unui sistem de comisioane. Practic, banca a cărei oferta este aleasă, plătește brokerul.
"Un credit imobiliar e un cost mare, şi am vrut să fac o comparatie şi într-adevar, brokerul mi-a dat cea mai buna variantă", spune un client.
"Oamenii au încreput să înţeleagă rolul brokerilor în procesul de creditare şi au început să apeleze cu tot mai mare încredere la acest serviciu", spune Mihai Cărăbaş, broker.
La nivelul anului trecut, doar în acest birou, peste 300 de clienţi au venit şi au cerut ajutorul brokerilor. Sumele contractate pentru ei depăşesc 20 de milioane de euro. Sunt însă şi excepţii.
În prezent, băncile lansează campanii de preţ. Cea mai bună ofertă din piaţă la ora actuală are o dobândă de 4,90 fixă în primii trei ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰