Cei doi sri-lankezi de la brutăria din Harghita au fost mutați și scoși de pe linia de producție
Ura a învins în Ditrău, satul din Harghita unde a pornit o adevătă răscoală împotriva a doi sri-lankezi, angajaţi la o brutărie. Patronul le-a cerut scuze localnicilor şi i-a scos pe străini de pe linia de producţie.
Ura a învins în Ditrău, satul din Harghita unde a pornit o adevătă răscoală împotriva a doi sri-lankezi, angajaţi la o brutărie. Patronul le-a cerut scuze localnicilor şi i-a scos pe străini de pe linia de producţie. Într-o dezbatere aprinsă, oamenii au cerut ca sri-lankezii să nu mai... atingă pâinea care ajunge în casele lor. A fost deschis un dosar penal pentru instigare la ură şi discriminare, după ce, în şedinţa cu scântei, s-au făcut referiri inclusiv la culoarea pielii. Mahinda şi Piumal au fost mutaţi într-o a treia localitate. Mai marii statului nu intervin în disputa locală.
Peste 300 de localnici au venit la adunarea populară organizată în Căminul Cultural din Ditrău pentru a şi susţine cauza: alungarea celor doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi legal la brutăria din satul lor. A curs cu replici rasiste şi cu remarci jignitoare.
Niciunul din oficialii de la judeţ prezenţi în sală nu a întrerupt tirada.
(Bende Sandor, deputat de Harghita): Eu nu am observat tendinţe xenofobe.
- Brutărie din Iaşi, închisă de ANPC. Inspectorii, surprinşi de ce au descoperit: "Gândacii erau eclipsați de...
- Cinci dintre agresorii care l-au ucis în bătaie pe Marian, reținuți. Rudele fostei soții l-au lovit cu toporul...
- Cazul Caracal, în cinema. "Alexandra" spune altfel povestea tinerei ucise de Dincă, în timp ce aștepta salvarea:...
- DIICOT trebuie dea înapoi drogurile confiscate de la un cuplu. Cum s-a ajuns la premiera din justiția României
- Bogdan Peşchir rămâne în arest preventiv. Doar unul dintre judecători a considerat că trebuie eliberat
(Reporter): A făcut referire şi la culoarea pielii. Nu v-am văzut să vă ridicaţi şi să spuneţi că nu e o abordare corectă, că nu contează ce culoare a pielii avem.
(Bende Sandor): Astăzi, aici, a trebuit cumva aplanat conflictul. Da, într-adevăr, nu m-am ridicat. Acum îmi dau seama că... s-a... Da...aşa cum spuneţi dumneavoastră.
Pentru unii, şedinţa a fost chiar....emoţionantă. Primarul a lăcrimat la dezbaterea care a început cu... o rugăciune.
”M-am documentat pe Wikipedia”
De la sri-lankezi, localnicii au trecut la patronul fabricii de pâine. Foşti angajaţi ai brutăriei l-au acuzat că i-a exploatat şi nu le-a plătit ore suplimentare. În plus, când au auzit însă că alţi nouă străini urmează să fie angajaţi acolo, au explodat din nou. Au venit cu alte argumente.
(Localnic): De asta am vorbit şi eu, că urmează să mai vină nepalezi şi m-am documentat puţin pe internet, pe Wikipedia şi m-am speriat.
(Reporter): De ce?
(Localnic): Pentru că sunt cu graniţa comună cu China. În China ştiţi care e situaţia. Omul este purtător de virus. Aduce boala.
Angajații din Sri Lanka, mutați din Ditrău
(Reporter): Vor fi nevoiţi cei doi muncitori din Sri-Lanka să părăsească comuna?
(Primarul din Ditrău): Vă rog frumos să mă lăsaţi să nu răspund acum, pentru că încă nu ştiu. Nu suntem rasişti, aţi văzut.
Totuşi, Mahinda şi Piumal au fost mutaţi, pentru a treia oară, într-o altă localitate. Au ajuns acum în Gheorgheni, la 15 kilometri de Ditrău. Până acum, fiecare gazdă a primit ameninţări dure.
Dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare
Ambasada statului Sri-Lanka cere să le fie respectate drepturile oamenilor.
Până la urmă satul a învins. Mahinda şi Piumal au fost scoşi de pe linia de producţie. Mai mult, reprezentanţii brutăriei le-au cerut scuze localnicilor printr-o scrisoare.
Dar oamenii tot nu sunt mulţumiţi. Luni, vor trimite o petiţie la brutărie cu alte noi cerinţe. După Avocatul Poporului, şi Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării s-a autosesizat în acest caz.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰