Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Specialist, despre cum a aterizat bolovanul în casa din Hunedoara: A avut o viteză de 400 kilometri pe oră

Panică în Hunedoara după ce doi bolovani uriaşi au aterizat într-o casă şi într-o curte. Bolovanii au fost proiectaţi de la un kilometru distanţă în timpul unei detonări, iar specialiştii explică pentru Observator că pietroaiele au zburat cu aproape 400 de kilometri la oră. Bubuitura i-a îngrozit pe localnici care acum se tem să mai stea în case. Între timp, autorităţie înceracă să stabilească exact cum s-a petrecut accidentul, pentru că cineva trebuie să plătească şi pagubele.

de Redactia Observator

la 30.03.2022, 22:08

Vezi și

Alina Todoroț, proprietară: Dintr-o dată s-a auzit o bubuitură foarte puternică. A căzut aici pe parchet, apoi a ricoşat în peretele ăla şi a căzut pe birou piatra.

Femeia încă nu-şi revine din şoc. Doar norocul a făcut ca ea si cei doi copii să nu sfârşească sub mormanul de dărâmături lăsat în urmă de bolovanul uriaş. Erau în bucătărie la parter când în dormitorul fetiţei a aterizat pietroiul de... 40 de kilograme. Bolovanul a făcut o gaură uriaşă în acoperiş prin  care se vede cerul, a distrus mobila şi podeaua

Alina Todoroț, proprietară: Am reuşit să acoperim câteva ţigle şi să băgăm aici 2-3 scânduri. În rest, nu facem nimic pentru că nu vrem. Să facă cine a provocat această nenorocire. El să plătească şi să ne depăgubească.

Viteză de 400 de kilometri pe oră

Pe acelaşi subiect

Bunică: N-am mai văzut aşa ceva niciodată.

Sperietura a fost atât de mare, încât cei doi copii ai familiei, de 6 şi 9 ani nu vor să mai intre în casă. 

Alina Todoroț, proprietară: Copilul a tot întrebat dacă trebuie să plecăm din casă. Avem programare la psiholog. Sunt încă traumatizaţi.

La o stradă distanţă, un alt vecin s-a trezit cu o bucată de zgură în curte. Piatra, mult mai mică în dimensiuni, a spart totuşi pavelele. 

Gheorghe Râşniţă, proprietar: E ceva de neînchipuit. A vibrat pământul un pic, a venit cu viteză. Dacă dădea în zidul casei, trecea prin zid. A rupt patru dale d-astea. Apăi casa asta care e de BCA. Trecea prin ea de...Probabil că au pus dinamită mai multă. 

Necazul oamenilor a venit de la fostul combinat siderurgic din zonă, aflat la aproape un kilometru de casele lor.  Acolo, două societăţi comerciale excavează şi strâng deşeurile rămase din uzină. Ieri, ar fi fost activitate intensă la fabrică, spun oamenii. Toată ziua s-ar fi auzit bubuituri şi s-ar fi văzut un nor gros de praf. În timpul unei detonări, bucăţi uriaşe de zgură s-ar fi desprins. Iar două dintre ele, nu se ştie deocamdată cum, au ajuns peste cele două familii. 

Vecin: Împuşcau prin combinat pe aici. Vreo trei bubuituri au fost. Cred că au spart pe acolo, cine ştie ce au făcut. Zici că era rachetă.

Alecsandru Chiroșcă, lector Facultate de Fizică: Considerând că bolovanul nostru de 43 de kilograme a plecat cu un unghi cuprins între 30 şi 45 de grade, viteza pe care ar fi trebuit s-o aibă pentru ca el să atingă distanţa de 1 kilometru este cuprinsă între 110 şi 130 metri pe secundă, ce ar însemna în kilometri, până în 400 kilometri pe oră. 

Combinatul siderurgic Hunedoara a fost cumpărat în 2003, de compania Arcelor Mittal deţinută de un om de afaceri indian. 600 de salariaţi mai sunt acum pe platformă. Mare parte din curtea oţelăriei este plină de fiare vechi, beton şi moloz. Primăria are, încă de anul trecut, un proiect de aproape 90 de milioane de euro pentru ecologizarea zonei. 

Dorel Bretean, Garda de Mediu Hunedoara: Au fost nişte autorizări pentru demolări şi probabil din acea cauză au zburat bolovanii.

După incidentul neobişnuit, poliţia a deschis un dosar penal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE GRAFICĂ. Specialist, despre cum a aterizat bolovanul în casa din Hunedoara: A avut o viteză de 400 kilometri pe oră