Antena Meniu Search
x

ANPC a închis raioane în mai multe supermarketuri din Ploieşti: muşte în spaţiul de producţie a pâinii, grăsimi şi praf în sistemul de ventilaţie

Autoritatea Naţională de Protecţie a Concumatorilor (ANPC) a închis temporar raioane ale supermarketurilor Lidl, Profi şi Carrefour din Ploieşti, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care produse cu termenul limită depăşite, murdărie şi muşte.

de Redactia Observator

la 04.11.2021, 11:09

ANPC Ploieşti a controlat 7 magazine aparţinând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL şi Carrefour Romania SA şi a depistat diverse abateri de la prevederile legale. Celor şapte magazine li s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 lei.

Ce măsuri s-au luat împotriva Carrefour, Lidl şi Profi

Acestora li s-au adăugat măsuri complementare care au presupus:

  • oprirea definitivă de la comercilizare şi retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg produse alimentare in valoare de peste 10.000 lei.
  • oprire temporară de la comercilizare 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 lei
  • 5 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie 
  • 2 propuneri de închidere a anumitor raioane (panificaţie, preparate din carne şi produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni.
Pe acelaşi subiect

Ce nereguli a găsit ANPC în Ploieşti la Carrefour, Lidl şi Profi

  • legume şi fructe depreciate calitativ sau nesortate
  • comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită
  • nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro,
  • nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte
  • tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era  curăţat corespunzător;
  • prezenţa, sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcţionarea defectuoasă a agregatului frigorific,
  • în spatiile de producţie a pâinii si a produselor de panificatie, precum şi în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezenţa mustelor
  • sistemul de ventilaţie era necurăţat, prezentând masive depuneri de praf şi grăsime
  • utiizarea unor rasteluri şi a unor tăvi ruginite şi deteriorate.

Controalele întrerpinse de echipele de control reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov şi Prahova au fost coordonate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă şi de directorul general ANPC, Paul Anghel.

Amenzi şi în Bucureşti

Mizerie, insecte moarte, mucegai şi produse expirate. Asta au găsit la raft şi în vitrinele cu alimente, inspectorii de la Protecţia Consumatorului în patru hypermarket-uri Cora din Capitală. Lanţul de magazine nu ar fi la prima abatere aşa că inspectorii au dat amenzi, au izolat raioane întregi şi au propus ca două hypermarketuri să fie închise timp de 6 luni. 

La prima vedere, mezelurile, brânzeturile şi prăjiturile păreau numai bune de consum. În realitate, ventilatoarele din vitrină erau îmbâcsite cu praf şi mizerie.

Reprezentant ANPC: E mucegai acolo! Astea, recirculă vitrinele astea şi se aşează pe prăjituri, pe frişcă şi pe toate celelalte.

Retailerul a fost amendat cu 120.000 de lei, iar în două din cele magazine, au fost închise temporar mai multe raioane. Sunt luate în calcul sancţiuni şi mai drastice.

Luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a propus închiderea a patru unităţi Auchan din Bucureşti - magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari şi Berceni - pe o perioadă de cel mult şase luni, în urma abaterilor importante descoperite în urma unor controale desfăşurate luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » ANPC a închis raioane în mai multe supermarketuri din Ploieşti: muşte în spaţiul de producţie a pâinii, grăsimi şi praf în sistemul de ventilaţie