Antena Meniu Search
x

Video Artroza, o boală a vârstinicilor care nu îi scutește nici pe tineri: totul despre semne, simptome şi tratament

Dacă aţi simţit inexplicabil, în ultima perioadă, că vă dor genunchii sau şoldurile când urcaţi scările, sau că le urcaţi mai greu, sau că pur şi simplu vă troznesc încheieturile, ar fi bine să treceţi pe la medic. Aţi putea avea artroză, şi este important să aflaţi asta şi să vă trataţi din timp. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.07.2021, 14:06

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Artroza este cea mai frecventă boală articulară şi ocupă locul al doilea în cadrul bolilor cronice după bolile cardiace. Afectează cel mai des persoanele de peste 60 de ani şi este o boală degenerativă a articulaţiilor.

Ion Bogdan Codoreanu, medic ortopedie traumatologie: Artroza este o degenerare a cartilajului articular, poate să apară în toate articulaţiile, dar cel mai frecvent apare în articulaţiile cu încărcare. În articulaţia genunchiului şi articulaţia şoldului. Cartilajul este o structură care acoperă capătul oaselor,  care face ca oasele să alunece uşor unul pe altul şi să nu se distrugă. Când se degenerează ajunge să frece os pe os, apar dureri şi deformări articulare. 

Factorii principali de risc sunt varsta, dar si predispozitia genetica sau traumatismele de la nivel articular. 

Ion Bogdan Codoreanu, medic ortopedie traumatologie: Degenerativ cu vârsta, secundar traumatisme, instabilităţi de genunchi, accidente în care se rup, ligamentele încrucişate şi nu se operează sau se operează târziu. Pacienţii la care s-au scos meniscurile, vorbim de genunchi. Pacienţi care s-au născut cu nişte variante ale normalului, nişte malformaţii care fac ca biomecanica genunchiului să nu fie corectă. Sunt mulţi pacienţi la care dupa 60 de ani apare artroza, sau alţii pur şi simplu nu au avut nimic, doare şi au văzut că au artroză. 

Pe acelaşi subiect

Femeile au o prevalenţă mai scăzută decât bărbaţii înainte de vârsta de 50 de ani, dar după această vârstă există o creştere majoră a riscului de apariţie a artrozei. Şi obezitatea poate agrava această afecţiune, spun medicii. 

Ion Bogdan Codoreanu, medic ortopedie traumatologie: Greutatea pune mare presiune pe articulaţii. Ceea ce mâncăm, metabolismul influenţează cartilajul şi influenţează apariţia mai devreme sau mai târziu a artrozei. Durere, în momentul în care apare durere care persistă, nu mergem la medic că ne doare şi ne trece, ori de câte ori urcăm sau coborâm scările, merg mai mult de 500 de m, dacă văd că scârţâie o articulaţie, dacă văd că se umflă, văd care e motivul, o problemă uşoară astăzi s-ar putea să fie prea târziu peste doi, trei ani. Dacă mergem şi alergăm  corect, să avem o încălţăminte bună, să alergăm cât mai  puţin pe suprafeţe dure, ne afectează impactul, una e pe nisip şi pe beton, una e să alergi 2 km şi una 30 de km, una e să alergi la 30 de ani, când cartilajul e hidradat, una e la 50 de ani, când îşi pierde elasticitatea şi sunt mai casante. Trebuie să ne adaptăm şi să avem grijă de articulaţiile noastre. 

Tratamentul poate fi unul uşor dacă afecţiunea este depistată la timp. Îmbină medicamentele cu recuperarea pacientului. 

Ion Bogdan Codoreanu, medic ortopedie traumatologie: Tratamentul constă în gimnastică medicală, modificarea stilului de viaţă, infiltraţii cu acid hialuronic şi celule stem, operaţii mai mici care să corecteze anumite lucruri şi gimnastică medicală. Când articulaţia este distrusă prea tare sau pacientul şi-a schimbat stilul de viaţă, i-a scăzut calitatea vieţii, punem proteză. Varianta finală a tratamentului este artroplastia, proteza de şold, de umăr. Cu cât punem la pacienţi mai tineri, activi, cu atât proteza va ţine mai puţin. Cu cât o punem la un pacient mai în vârstă, ţine mai mult, încercăm să ducem momentul ăsta mai tarziu. 

Aşadar,  artroza afectează cel mai des genunchii şi şoldurile. Durerea este primul simptom al pacientului. Dureri în activităţile fizice zilnice, când alergaţi sau când urcaţi scările la bloc, de exemplu. Durere care trece în momentele de rapaus. Şi scăderea mobilităţii. Fiţi atenţi şi dacă există zgomote la mişcare, genunchi, glezne, umeri, atunci când scârţâie o articulaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Artroza, o boală a vârstinicilor care nu îi scutește nici pe tineri: totul despre semne, simptome şi tratament