Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Au zidit două bisericuţe". Două lăcașuri din Vâlcea, comorile credinţei ascunse într-o peșteră din inima pământului. Măicuța Gherasima, de 15 ani "paznicul" lor

Avem comori de preţ, prea puţin ştiute. Undeva în Vâlcea, în inima pământului, sunt două biserici minunate, ascunse într-o peşteră. Vi le dezvăluim într-un reportaj despre putere şi credinţă, adânc îngropate.

de Cristina Oprea

la 28.04.2023 , 21:51

La poalele masivului Buila - Vânturarița, la o aruncătură de băţ de Horezu,- se înalţă semeaţă Mănăstirea Bistrița. Ridicată în 1490 şi ctitorită de boierii Craiovești, mănăstirea este una dintre străvechile vetre monahale vâlcene. Prin arhitectura romano - dalmată, lăcaşul te cucereşte de-ndată.

Măicuța Gherasima ştie fiecare taină a lăcaşului

Gherasima, măicuţă Mănăstirea Bistriţa: Ctitorul principal, marele Ban Barbu Craiovescu spre sfârşitul vieţii sale, chiar s-a călugărit în această mănăstire sub numele de Pamie Monahul, fiind înmormântat în naosul bisericii. El a adus aici în anul 1497, de la Constantinopol, moaştele sfântului Grigorie.

Vezi și

Măicuța Gherasima ştie fiecare taină a lăcaşului. E aici de 15 ani şi ne este ghid în această călătorie. Pentru a ajunge la bisericile ridicate în stânci, mândria locului, pornim împreună pe o potecă îngustă ce șerpuiește spre culmile muntoase. Din loc în loc, am făcut câte un popas să ne tragem sufletul şi să privim spectacolul naturii. După jumătate de oră, am ajuns la destinaţie. În câteva secunde, galeria se deschide larg şi ne dezvăluie comorile ascunse ale credinţei.

Pe acelaşi subiect

Prima oprire: Biserica Sfinților Arhangheli

Gherasima, măicuţă Mănăstirea Bistriţa: Călugării care au dorit o viaţă mai retrasă, o viaţă mai liniştită, au venit aici, la peşteră, au zidit două bisericuţe şi aici se îndeletniceau în principal cu rugăciunea, dar şi cu tradusul cărţilor şi copierea de manuscrise.

Mult mai puține se știu despre biserica Ovidenia, pe care am găsit-o ascunsă adânc în galerii.

Gherasima, măicuţă Mănăstirea Bistriţa: Este cel mai vechi monument din peşteră, datează din secolul 15. Bisericuţa Ovidenia sau Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

În tainița bisericii, călugării de odinioară ascundeau bunurile de preţ.

Cristina Oprea, reporter Observator: Odată ajunși în peșteră, năvălitorilor le-ar fi fost destul de greu să caute tocmai aici o bisericuţă. Se ştia despre români că-şi construiesc lăcaşele de cult cu altarul îndreptat spre est. Aici însă, bisericuţa a fost construită cu altarul la vest.

Despre minunile înfăptuite în peșteră s-au scris legende care dăinuie și azi

O icoană a Maicii Domnului, considerată făcătoare de minuni, e și azi loc de pelerinaj pentru credincioși.

Gherasima, măicuţă Mănăstirea Bistriţa: Se spune că o fetiţă care era surdă şi mută a vorbit pentru prima dată aici, în peşteră. Mulţi oameni au relatat că Maica Domnului din peşteră i-a ajutat.

Despre minunile înfăptuite în peșteră s-au scris legende care dăinuie și azi.

Cristina Oprea, reporter Observator: Despre izvorul apărut aici, în piatră seacă, se crede că este un dar al Domnului pentru sihaștrii care s-au rugat să aibă o sursă de apă. pentru a nu mai fi nevoiţi să coboare, jos, la baza multelui.

Vizitarea celor două biserici rupestre costă 5 lei de persoană. Pentru cazarea la mănăstire şi masa pregătită de cele 50 de măicuţe, doritorii plătesc 50 de lei pe zi.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » "Au zidit două bisericuţe". Două lăcașuri din Vâlcea, comorile credinţei ascunse într-o peșteră din inima pământului. Măicuța Gherasima, de 15 ani "paznicul" lor