Antena Meniu Search
x

Austriecii de la Raiffeisen Bank reacţionează după refuzul de a ne primi în Schengen: "Ne arătăm surprinşi şi reafirmăm angajamentul faţă de România"

Reprezentanţii Raiffeisen Bank International se declară surprinşi de decizia Austriei privind respingerea aderării României la Spaţiul Schengen. Aceşti au afirmat că grupul este un promotor al valorilor democratice care unesc comunitatea europeană şi susţine creşterea economică sustenabilă prin intermediul unei pieţe comune bazată pe liberă circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 20:27

Raiffeisen Bank
Reacţia Raiffeisen Bank, după refuzul Austriei de a primi România în Schengen - Shutterstock

”În contextul votului negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinşi de această decizie. Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante pieţe din Europa Centrală şi de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană şi susţine creşterea economică sustenabilă prin intermediul unei pieţe comune bazată pe liberă circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor”, au transmis, joi, reprezentanţii Raiffeisen Bank, potrivit News.

Aceştia au adăugat că Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanţează şi susţine economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punctul de vedere al creditării în piaţă.

”De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până a stăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienţi persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri şi 5600 de corporaţii mari şi medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% şi a înregistrat cea mai mare creştere pe segmentul corporaţii, respectiv de 55%. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4900 de angajaţi, în aproximativ 300 de sedii. În ultimii 30 de ani, investiţiile străine din România au jucat un rol crucial pentru modernizarea economică şi integrarea economiei de piaţă din România în lanţurile internaţionale de producţie. Dincolo de capitalul şi investiţiile pe care grupul RBI le-a făcut pe piaţa locală, Raiffeisen Bank este un motor care susţine dezvoltarea economiei locale, prin finanţări pe termen lung, prin creare de locuri de muncă, atât direct cât şi indirect, ca efect al finanţării afacerilor locale şi a lanţului său de furnizori, prin transfer de tehnologie şi know-how ce contribuie la creşterea productivităţii, şi, nu în ultimul rând, prin taxe şi impozite care susţin bugetul de stat”, au arătat reprezentanţii companiei, potrivit News.

Potrivit acestora, ”Raiffeisen Bank International rămâne profund angajat faţă de principiile care stau la baza Iniţiativei de la Viena şi, în calitate de co-fondator al acestei iniţiative, Grupul îşi reafirmă, şi în vremuri foarte grele, angajamentul său faţă de România şi faţă de regiunea CEE, asigurându-se că există premisele necesare astfel încât capitalul să continue să curgă către economiile reale”.

Pe acelaşi subiect

Şi Willi Cernko, CEO Erste Group - compania care deține pachetul majoritar de acțiuni al BCR, a reacţionat după refuzul Austriei de a primi România în Schengen

"Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu", a declarat Willi Cernko.

Antreprenorii români, reacţii în semn de protest faţă de decizia Austriei

Supăraţi pe vetoul Vienei, antreprenorii români încep un boicot economic faţă de decizia Austriei. Unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din ţară a anunţat, după aflarea rezultatului de la Bruxelles, că nu va mai prelungi niciun contract cu firme care au acţionariat austriac. Iar Dimitrie Muscă, proprietarul unui holding din Arad, care rula 25 de milioane de euro anual printr-o bancă austriacă, se aliniază protestului.

Supărat, unul dintre cei mai mari fermieri anunţă închiderea conturilor la băncile austriece şi îi sfătuieşte pe români să nu mai cheltuie bani pe produse austriece sau pe excursii în această ţară.

Dimitrie Muscă a declarat că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.

"Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină", a spus Dimitrie Muscă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Austriecii de la Raiffeisen Bank reacţionează după refuzul de a ne primi în Schengen: "Ne arătăm surprinşi şi reafirmăm angajamentul faţă de România"