Video Băiețel salvat de propriul tată, în Săptămâna Mare. Rareș a primit un rinichi și, odată cu el, o nouă șansă la viață
Sărbătorile Pascale aduc fericire în sânul familiei unui băiețel de 4 ani. Medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au reușit, în prag de sărbători, să-l salveze printr-o operație complexă care a durat câteva ore. Copilul a primit un rinichi de la tatăl său, iar operația care a durat două ore a fost una dificilă.
Pentru Rareş, transplantul înseamnă revenirea la o viaţă normală, după ani în care în loc să se joace, a stat pe patul de spital.
Cosmina Vasilescu, mama: Până acum, în momentul transplantului, am făcut două operaţii. Tratamente peste tratamente, analize.
Copilul a fost pe lista de transplant mai mult de un an, însă vârsta mică a făcut extrem de dificilă găsirea unui donator în moarte cerebrală. Astfel că singura variantă a rămas donarea de la un membru al familiei. Tatăl micuţului s-a dovedit a fi compatibil.
Cosmina Vasilescu, mama: Donatorul este tatăl. Am considerat că dăm oricare dintre noi, ori eu, ori el. care suntem compatibili, nu contează şi find el compatibil am ajuns să facem transplantul. A donat un rinichi.
- "El fără pastila asta n-ar putea să stea". Pacienţii cu transplant se luptă să supravieţuiască în lipsa...
- Medicamentele care au dispărut din farmacii. Pacienţii cu transplant, cei mai afectaţi de criza pastilelor care...
- Medicii din Torino i-au redat vederea unui bărbat complet orb, cu un autotransplant de cornee. Operaţie de succes,...
Transplantul de la adult la copil, operație extrem de dificilă
Diferenţele fizice dintre donator şi primitor au făcut ca operaţia să fie extrem de dificilă. Trei chirurgi de la Institutul de Urologie și Transplant din Cluj-Napoca au acceptat să realizeze intervenția.
Silviu Moga, șeful secției de Urologie: Am participat la intervenţia de prelevare a grefei. Aşa cum ştiţi cazul a fost foarte complex datorită faptului că aceea grefă avea variante anatomice, adică mai multe artere care au necesitat o reconstrucţie ex vivo a vaselor.
Dr. Florin Elec, șeful secției de Transplant: Dificultatea intervenției a fost disproporția în greutate între copil şi tată şi implict a vaselor copilului comparativ cu vasele rinichiului tatălui.
Două ore a durat intervenţia, iar starea băiatului este bună acum. Medicii spun că va putea fi externat, astfel ca familia să petreacă sărbătorile acasă, în formula completă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰