Antena Meniu Search
x

Băimărenii riscă să rămână cu munţi de gunoaie în curţi. Cele două firme de colectare a deşeurilor se războiesc din cauza unei datorii

Război între două societăţi din Baia Mare pe depozitarea deşeurilor menajere. O coloană de maşini de gunoi a blocat o stradă întreagă, după ce şoferii vehiculelor de salubritate au fost opriţi chiar la intrarea în staţia de transfer a deşeurilor. Situaţia nu este de ieri de azi şi se întâmplă pentru că oraşul nu are încă o platformă de sortare şi depozitare a deşeurilor. În Bihor situaţia gunoiului este şi mai îngrijorătoare.    

de Redactia Observator

la 25.02.2024, 10:10

Vezi și

Ieri, staţia de transfer a deşeurilor din municipiul Baia Mare a fost scena unei situaţii cel puţin bizare. Zeci de şoferi ai unei firme de salubritate care aşteptau să descarce gunoiul au fost lăsaţi să aştepte ore în şir la intrare.

Însă nici apariţia poliţiştilor nu a rezolvat conflictul. Mai mult, şoferii firmei de salubritate care voiau doar să-şi încheie programul au fost avertizaţi cu dosare penale.

Mărul discoriei dintre cele două societăţi comerciale ar fi lipsa unui contract şi a unei datorii. Mai pe scurt, cele două se acuză reciproc de lipsă de profesionalism.

Eugen Băbaș, consilier juridic Drusaș Baia Mare: A refuzat să trimită contractul pe care trebuia să îl încheiem cu ei, pe partea agenţilor economici. Dar în schimb ce au făcut, ne-au trimis o factură fără bază legală, cerând o plată în avans pentru nişte servicii pe care nu le-au presat.

Pe de altă parte, firma care trebuia să preia deşeurile se apără spune că suma de bani a fost o măsură necesară.

Ovidiu Crișan, director general ABC Urban Baia Mare: Mai are nişte datorii foarte mari. Atunci el nu e văzut ca un client premium.

În plus, reprezentanţii staţiei de transfer a deşeurilor spun că problema ar putea fi rezolvată imediat.

Ovidiu Crișan, director general ABC Urban Baia Mare: Foarte simplu! Plăteşte factura, care noi la rândul nostru am plătit-o şi chestiunea e rezolvată. Mâine se poate aduce.

Însă, cum cei de la firma de salubritate nici nu vor să audă de vreo plată în avans, băimărenii s-ar putea să rămână cu deşeurile menajere în curţi.

Nici în Bihor situaţia nu arată mai roz

Aici, edilul unei localităţi a decis să tranforme o arie protejată de mediu în groapa personală de gunoi. Mai mult, primarul a încercat să-şi ascundă urmele cu ajutorul unui excavator.

Marius Orbai, jurist Garda de Mediu Bihor: Este vorba de un excavator cu care se îngropau gunoaiele, iar camionul care transporta deşeurile la rândul lui va fi confiscat.

Prins în fapt, primarul se apără şi spune că nu au existat niciodată deşeuri pe acel teren.

Ioan Pașca,primar Girișu de Criș: Am avut un depozit de deşeuri, de crengi, de pomi şi de viţă de vie. Aceste deşeuri le-am pus într-un loc îngrădit. Acolo nu s-a aruncat niciun gunoi. 

Localnicii spun însă că pentru a-şi acoperi ilegalităţile, primarul a trecut şi la ameninţări. "Mă ameninţă că îmi ia casa pentru că mie nu îmi convine ce face el în primărie şi abuzurile ce le face". Primăria Girişu de Criş a fost deja amendata de comisarii gărzii de mediu cu 50 de mii de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Băimărenii riscă să rămână cu munţi de gunoaie în curţi. Cele două firme de colectare a deşeurilor se războiesc din cauza unei datorii