Bărbatul din Iași acuzat de tehnici dure aplicate copiilor cu autism s-a întors la cursuri
Bărbatul din Iaşi acuzat de tehnici dure în terapiile cu elevi diagnosticaţi cu autism s-a întors la cursuri. Predă fără aviz de la Ministerul Educaţiei, iar ONG-urile sunt revoltate.
Bărbatul din Iaşi acuzat de tehnici dure în terapiile cu elevi diagnosticaţi cu autism s-a întors la cursuri. Predă fără aviz de la Ministerul Educaţiei, iar ONG-urile sunt revoltate. Cei care luptă pentru drepturile copiiilor cu nevoi speciale spun că individul foloseşte metode brutale, ba chiar eliberează diplome ca alţi terapeuţi să adopte tehnicile sale. O echipă Observator a înregistrat discuţii halucinante, la un curs susţinut la Constanţa.
”Eu nu ofer minune! Deci, eu nu sunt sfintele moaşte! Mă atingeţi degeaba!” Aşa se prezintă Tudor Mitasov în faţa echipei Observator, care-l filma cu o cameră ascunsă. Este primul curs pe care-l organizează după 9 luni, de la izbucnirea scandalului.
Succesul lui Mitasov se traduce în neşansa copiilor cu autism de a fi abandonaţi în lumea lor. Culmea e că metodele folosite de aşa-zisul terapeut sunt certificate tot el, prin eliberarea unor diplome.
Într-un răspuns pentru Observator, oficialii din Ministerul Educaţiei spun clar că acest curs - "Autismul - Tehnici moderne de Intervenţie" nu a figurat niciodată în evidenţele privind programele de formare acreditate.
Doar că Mitasov face asta de 10 ani. A luat o pauză, după scandalul din ianuarie, când în mediul online au apărut poze în care în forţa fizic un copil cu autism să recunoască o culoare.
A fost deschis atunci un dosar penal la Vaslui, pentru rele tratamente aplicate minorului. Anchetatorilor nu li s-a părut ceva greşit ori împotriva legii şi a drepturilor copilului. Astfel că au clasat dosarul. Nu s-au străduit nici să investigheze ce studii are Mitasov sau cât de legale sunt diplomele eliberate de el. Deşi a terminat Facultatea de Psiholofie, nu are drept de practică. Dar ia bani de la cei care sunt psihologi, ca să-i înveţe tehnici descrise de experţi ca fiind brutale.
La ieşirea de la cursul unde au fost prezenţi 10 psihologi, Tudor Mitasov a refuzat orice comentariu.
În 10 ani, mii de profesori, psihologi şi părinţi au participat la aceste cursuri.
Dureros e că diferenţa dintre cursul lui Mitasov şi terapia ABA este una financiară. Părinţii care recunosc că nu sunt interesaţi dacă aceste cursuri sunt acreditate plătesc în rate. Însă, experţii spun că un copil cu autism are toată viaţa nevoie de un terapeut profesionist.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰