Antena Meniu Search
x

Video "Bijuteria" de la malul mării care şi-ar putea recăpăta strălucirea. Vecinii bulgari fac un profit uriaş cu un monument din aceeaşi perioadă

Castelul Reginei Maria din Mamaia ar putea fi salvat. Ministerul Culturii a aprobat un plan de investiții pentru refacerea a 13 monumente istorice din țară, inclusiv frumoasa construcţie de la malul mării. După multe decenii, statul a recâştigat palatul, dar nu şi terenul care îl înconjoară. Între timp, vecinii bulgari profită din plin de palatul reginei de la Balcic.   

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 17.03.2024, 21:15

Vezi și

Castelul Reginei Maria a fost construit între 1924 și 1927 după planurile unui arhitect italian. "Poţi să-ţi imaginezi aici, pe terasa asta spre mare, atât de frumoasă cum ieşeau să-şi ia micul dejun să bea o cafea turcească, făcută la nisip şi să privească răsăritul. Iar în partea asta parcă îi văd după masă, ieşind la ceai cu rochii de seară şi aşteptând să intre în această grădina interesantă", spune Adi Voican, expert în turism.

Clădirea a trecut mai târziu, în proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai, care și-a petrecut mare parte a copilăriei pe malurile Mării Negre. După ce relațiile dintre Carol și Elena s-au înrăutățit, regina a decis să părăsească România, renunțând la vila din Mamaia și la alte proprietăți din țară în schimbul achiziționării de către statul român a Vilei Sparta din Florența.

Soarta vilei regale din Mamaia s-a schimbat radical în timpul celui de-al doilea Război Mondial. "În anul 1944, ruşii au vandalizat palatul, au distrus mobilierul şi au furat operele de artă. În perioada comunistă a devenit casă de odihnă pentru oamenii muncii, iar la sfârşitul anilor 70, după renovare a devenit loc de vacanţă pentru turiştii germani. Şi aşa a rămas până la Revoluţie", relatează reporterul Observator, Andreea Filip.

"După 90 a fost cumpărată de un privat, şi-a pierdut strălucirea, privatul nu a reuşit să o menţină în funcţiunea pe care ea a avut-o înainte de 90, încet, încet s-a degradat", spune Valentin Coman, ghid turistic.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Culturii vrea să salveze Castelul Reginei Maria

După 1989, Vila Regală a devenit restaurant, apoi club, iar în 2003 imobilul a fost privatizat. Decenii la rând clădirea a fost dispută între firma care a cumpărat-o şi stat. "După incendiul din 2014, structura de rezistenţă a fost afectată, clădirea fiind la un pas să se prăbuşească. Până la preluarea lui de către Ministerul Turismului în anul 2020, palatul a fost într-o continuă degradare. Se tot încearcă protejarea lui, dar e clar aici vântul este dușmanul aprig, iar în interior putem vedea cum tavanul dintre camere s-a prăbușit", relatează reporterul Observator, Andreea Filip.

Acum, Ministerul Culturii a anunțat că a aprobat un plan de investiții pentru reabilitarea a 13 monumente istorice din țară, printre ele și Castelul Reginei Maria din Mamaia. "Este vorba despre un împrumut pe o perioadă lungă de timp", a anunţat ministrul Raluca Turcan

"Ar fi un plus pentru staţiune pentru că i-ar oferi distincţie, i-ar oferi consistenţă şi greutate. Pentru că i-ar oferi o altă dimensiune pe care între timp a pierdut-o", explică Valentin Coman, ghid turistic.

Totuşi mai există o problemă. Terenul care înconjoară Castelul Regal aparţine încă unei firme private. "Acest un hectar şi jumătate este propus spre vânzare undeva pe la 450.000 de euro. Probabil că nu ar fi o avere însă aceste discuţii în momentul în care intră în proceduri publice pot deveni nesfârşite", potrivit lui Valentin Coman.

Banii s-ar întoarce poate, destul de repede la buget, dacă aruncăm o privire la vecinii bulgari, acolo unde Castelul Reginei de la Balcic, construit în aceeaşi perioadă, aduce anual un profit uriaş. Culmea, chiar din buzunarele românilor. "Un venit de 1 milion, 2 milioane de leva, asta înseamnă undeva jumătate sau un milion de euro din vizitarea castelului", potrivit specialistului în turism, Adi Voican. Numai anul trecut peste 90.000 de români au vizitat palatul din vecini. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Bijuteria" de la malul mării care şi-ar putea recăpăta strălucirea. Vecinii bulgari fac un profit uriaş cu un monument din aceeaşi perioadă